Procentuální zastoupení české zeleniny a ovoce v řetězcích roste

sobota, 14. srpna 2021, 08:25 Retail, Aktuality MediaGuru

Řetězce se snaží podporovat české farmáře. Od českých dodavatelů někdy pochází i celá nabídka jednotlivých druhů ovoce nebo zeleniny.

V Penny nebo Albertu pochází někdy i 100 % nabídky některých druhů ovoce či zeleniny z české produkce, zdroj: Shutterstock

V Penny nebo Albertu pochází někdy i 100 % nabídky některých druhů ovoce či zeleniny z české produkce, zdroj: Shutterstock

Obecně platí, že v případě ovoce využívají řetězce více zahraničních producentů než v případě zeleniny, jelikož v produkci ovoce je Česká republika mnohem méně soběstačná. Nabídka se ale průběžně rozšiřuje a počet druhů se mění v závislosti na sezóně. Podstatnou část tvoří plodiny od českých dodavatelů. Využívat místní farmáře se obchodní řetězce snaží rok od roku více.

Například v Albertu pochází někdy od českých dodavatelů i celá nabídka jednotlivých druhů ovoce i zeleniny. „Z lokálních farem dokážeme nabídnout přibližně stovku položek. Jejich nabídka se pak liší podle sezónnosti. V plné sezoně pochází od českých dodavatelů i celá nabídka jednotlivých druhů ovoce i zeleniny,“ popisuje šíři sortimentu Slavomíra Havlínová, manažerka kategorie ovoce a zeleniny v obchodech Albert.

Na preferenci českých dodavatelů se dlouhodobě soustředí i Penny Market. „Naprosto preferujeme českou produkci. Více než z 80 %, ale v drtivé většině případů ze 100 % (s ohledem na počasí, sezónu a velikost úrody) z české produkce prodáváme například ředkvičky, lahůdkovou cibuli, žlutou cibuli, kedlubny, saláty nebo brambory. Po sklizni plánujeme mít opět výhradně česká jablka a hrušky,“ říká Tomáš Kubík, tiskový mluvčí Penny.

Z více než 70 % pak Penny nakupuje ovoce a zeleninu přímo u pěstitelů, tedy ne prostřednictvím velkoobchodů a má tak údajně lepší kontrolu nad kvalitou a pro pěstitele může zaručit férovější podmínky a otevřenou komunikaci.

I v Globusu odebírají již řadu let ovoce a zeleninu od desítek českých farmářů a družstev. „Během jarní, letní a brzké podzimní sezóny prodáváme českou produkci, která je v daném období dostupná. V zimě pak lze nabídnout i přes technologický pokrok v pěstování a skladování jen jablka, rajčata nebo kořenovou zeleninu a brambory,“ vysvětluje Aneta Turnovská, tisková mluvčí Globusu.

Podíl českého sortimentu v Lidlu je aktuálně kolem 40 %, přičemž počet českých dodavatelů je větší než těch zahraničních. V Kauflandu pak čeští dodavatelé tvoří v průměru za celý rok okolo 35 %.

Mezi zeleninou s označením bio jsou nejpopulárnější okurky a rajčata, zdroj: Shutterstock

Mezi zeleninou s označením bio jsou nejpopulárnější okurky a rajčata, zdroj: Shutterstock

Prodeje bio rostou o 20 % a víc

Rostou také prodeje ovoce a zeleniny v bio kvalitě. Mezi zeleninou s označením bio jsou nejpopulárnější okurky, rajčata a mrkev, z bio ovoce jsou to banány a citrony.

V Globusu tvoří bio sortiment ovoce a zeleniny aktuálně 33 položek a jejich počet je rovněž závislý na sezonně. „Zájem o bio ovoce a zeleninu chceme povzbudit větší nabídkou, tu plánujeme do konce tohoto roku zdvojnásobit,“ dodává Aneta Turnovská.

V Kauflandu rostou každoročně prodeje bio ovoce a zeleniny o více než 25 %. V Albertu je pak nabídka v meziročním srovnání přibližně o pětinu vyšší. „Mezi bio položkami tak zákazníci najdou například melouny, nektarinky či jablka. Mezi nejoblíbenější ovoce v bio kvalitě patří opět banány na druhém místě pak citrony,“ říká Slavomíra Havlínová.

Banán stále jedničkou

Nejoblíbenějším ovocem u českých zákazníků v obchodních řetězcích je přitom celoročně stále banán, v zelenině pak okurka a rajčata. A například v Lidlu zákazníci seženou přes 160 druhů ovoce a zeleniny. Podobně v Albertu pak více než 150 druhů čerstvého ovoce a zeleniny. V Kauflandu je v nabídce více než 200 artiklů ovoce a zeleniny, pokud bychom počítali jednotlivé druhy jako jablka, hrušky, hrozny, rajčata atd., tak je to více než 80 druhů. V Globusu nabízejí během kalendářního roku cca 600 položek včetně suchých plodů a čerstvých šťáv. Počet položek se mění dle sezony, ne však zásadně.

Prodeje ovoce rostly během pandemie o desítky procent

neděle 31. ledna 2021

-zue-