René Zavoral je jediným kandidátem na ředitele ČRo

pondělí, 23. srpna 2021, 13:00 Rádio, Aktuality MediaGuru

Rada Českého rozhlasu zveřejnila seznam kandidátů na pozici generálního ředitele nebo ředitelky Českého rozhlasu.

Zdroj: Český rozhlas

Zdroj: Český rozhlas

Na pozici generálního ředitele Českého rozhlasu (ČRo) se přihlásili celkem tři kandidáti. Jejich jména zveřejnila v pondělí Rada Českého rozhlasu. Mezi kandidáty je i stávající generální ředitel René Zavoral, kterému stávající mandát končí v lednu příštího roku. Ten zároveň zůstává jediným kandidátem. Další dva přihlášení, Karel Drgáč a Pavel Emanovský, formální kritéria podle rady nesplnili.

Rada ČRo se bude dalším postupem výběrového řízení zabývat na svém středečním zasedání v tomto týdnu. 

Otevřené výběrové řízení na pozici generálního ředitele nebo ředitelky Českého rozhlasu vyhlásila rada 14. července 2021. 

Stávající generální ředitele René Zavoral byl zvolen Radou ČRo v lednu 2016. Zaujal místo po Peteru Duhanovi, ve finále volby porazil Tomáše Skřivánka (dnes šéfredaktora slovenského týdeníku Trend). Od radních získal sedm hlasů z možných devíti. Do konkurzu se tehdy přihlásilo celkem 31 zájemců, pět přihlášek ale rada kvůli formálním nedostatkům vyřadila.

Generální ředitel Českého rozhlasu je ze své činnosti odpovědný Radě ČRo. Rada generálního ředitele jmenuje na období šesti let. Generální ředitel může být z funkce radou odvolán, pokud Český rozhlas opakovaně neplní úkoly veřejné služby podle Zákona o ČRo nebo nenaplňuje zásady Kodexu Českého rozhlasu. Rada ČRo je orgánem, prostřednictvím kterého uplatňuje veřejnost právo na kontrolu činnosti Českého rozhlasu. Rada má devět členů. Členy rady volí a odvolává Poslanecká sněmovna PČR.

-mav-