Vydavatel deníku Právo loni udržel ziskové hospodaření

středa, 1. září 2021, 10:30 Tisk MediaGuru

Tržby společnosti Borgis v loňském roce meziročně poklesly, výsledek hospodaření zůstal ale i loni v plusu.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Společnost Borgis, vydavatel deníku Právo, je zatím jediným vydavatelstvím denního tisku, kterému se loni podařilo udržet ziskové hospodaření. Borgis zakončil loňský „covidový" rok s čistým ziskem 4,35 mil. Kč. Oproti předešlému roku se zisk zvýšil o téměř 20 %. Obrat společnosti ale v důsledku oslabení trhu klesl o 13 % na 575 mil. Kč. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve výroční zprávě společnosti za rok 2020.

„Standardní situaci trhu, jak jsme ji znali z minulých let, negativně ovlivnila pandemie koronaviru SARS a nemoci covid-19. Společnost Borgis operativně přijala úsporná a organizační opatření, kterými nepříznivý vývoj významně zmírnila," uvádí se ve výroční zprávě. Pokles výnosů byl do značné míry kompenzován zejména výrazným snížením osobních nákladů, ale také úsporami v oblasti služeb.

Firma loni snížila osobní náklady o 9 %. Tržby z prodeje vlastních výrobků (prodej novin) dosáhl loni 251,4 mil. Kč (-5,7 %) a tržby z prodeje služeb (inzerce) představovaly 318,7 mil. Kč (-8,5 %).

I v letošním roce přetrvávají podle sdělení společnosti nepříznivé vlivy pandemie, firma se tak s nimi bude muset opět vyrovnat. Zaměření hlavní podnikatelské činnosti se nezmění, společnost bude pokračovat ve vydávání deníku Právo a jeho suplementů (Styl pro ženy, Dům & bydlení, Víkend, Magazín Právo).

Většinovým vlastníkem společnosti Borgis je Zdeněk Porybný, šéfredaktor deníku Právo, který v součtu drží podíl přesahující 59 %. Třetinový podíl (33,60 %) patří společnosti Seznam.cz.

Z dosud známých výsledků hospodaření dalších vydavatelů denního tisku vyplývá, že společnosti Mafra (MF Dnes, Lidové noviny, Metro), Vltava Labe Media (Deník) i Economia (Hospodářské noviny) skončily v loňském roce ve ztrátě. Výsledky vydavatelství Czech News Center (Blesk, Aha!, Sport, E15) za loňský rok zatím nebyly zveřejněny. 

-mav-