Touha po pohodlí ohrožuje značky klasické pánské módy

pondělí, 28. března 2022, 11:55 Marketing MediaGuru

Pandemie posílila u mužů touhu po pohodlí. Značky pánské módy se musí více zaměřovat na neformální oblečení.

Na pražské Brumlovce otevřela svůj první obchod nová značka pánské módy Anthony's London, foto: MediaGuru.

Na pražské Brumlovce otevřela svůj první obchod nová značka pánské módy Anthony's London, foto: MediaGuru.

Pandemie koronaviru, jež uzavřela lidi po celém světě doma na home office, se významně projevila na stylu oblékání. Lidé si doma chtěli udělat pohodlí. Byť se po skončení lockdownu prodeje módy opět nastartovaly, některé změny i nadále přetrvávají. Zejména u mužů je vidět, že touha po pohodlí a neformálnosti pandemií posílila. Značky formální pánské módy tak zažívají těžké časy. 

„Během pandemie změnilo 68 % Čechů styl oblékání, všichni se vydali směrem k pohodlnější módě,“ říká Ján Kešelák, Chief Revenue Officer módního vyhledávače Glami, s tím, že ženy si oblékaly zejména legíny, muži tepláky nebo džíny, mikiny a tenisky. Loni se Češi vrátili i ke společenské módě. „Meziroční trend rostl u pánských kalhot, kravat či společenských bot. Mírný nárůst vykazovaly i pánské bundy, mikiny a svetry,“ dodává Kešelák. 

I přes opatrný návrat společenského života je změna oblékání mužů směrem k neformálnosti patrný, což se odráží na krajině značek pánské módy. Některé z nich pandemii neustály, jiné jsou nuceny měnit strategii. 

Jednou z obětí pandemie se stala britská značka T.M. Lewin, jež byla po více než 120 letech nucena loni zavřít své prodejny, ve Velké Británii i zahraničí. Přitom před pandemií prodávala tři miliony pánských košil ročně. V České republice držela deset let franšízovou licenci skupina Inexad, jež provozuje například i hračkářství Hamleys nebo obchody se spodním prádlem Boux Avenue. Ta se s návrhářem T.M. Lewin Anthonym Procopi nakonec dohodla a společně rozjeli novou značku Anthony’s London, jejíž první brandová prodejna se nachází v Praze na Brumlovce. Ve stávajících obchodech T.M. Lewin, které se mají postupně rebrandovat, již nová značka v sortimentu převažuje.  

Další značka, která nezvládla pandemii, je Pietro Filipi, Loni skončila v konkurzu s dluhy převyšujícími hranici půl miliardy korun. Do problémů se  dostalo také krejčovství Le Premier, kterému zákaz společenských akcí a nařízené home office zrušilo trh. Minulý rok začalo jednat s věřiteli o záchranu, letos jim chce splatit 20 % z celkového dluhu 80 milionů korun. 

Naopak svůj konec odvrátila značka Blažek, která musela v roce 2020 do insolvence, nicméně se jí minulý rok podařilo hospodařit s kladným výsledkem. Změnit však musela svou dosavadní strategii a od obleků se přeorientovat více na volnočasovou módu, tedy na džíny, roláky a polokošile. Letos na jaře už bude mít v nabídce 60 procent neformální módy a 40 procent formální. Před pandemií byl poměr opačný. Zároveň zrušila outletové prodejny a více se zaměřuje na online. 

Právě online prodej je pro mnoho mužů zajímavý. Podle průzkumu Glami hodlá u pořizování módy přes e-shopy zůstat i po skončení pandemie 46 % mužů, přičemž jim méně než ženám vadí připlatit si za dopravu a mají také větší trpělivost s čekáním. I přes výrazné rozvolnění restrikcí u nich přetrvává zájem o neformální kousky – v prvních třech měsících roku 2022 kupovali především prošívané bundy a mikiny, dále tenisky a trička. Sázka na ležérnost a pohodlnost se tedy módním značkám v současnosti vyplatí.  

-stk-