Provozovatelé chtějí od terestrické TV další obchodní modely

pondělí, 6. června 2022, 17:30 TV MediaGuru

Zástupci televizního vysílání považují digitální terestrickou platformu za klíčovou pro distribuci televizního signálu a přejí si její zachování i po roce 2030. Zároveň by ale přivítali možnosti monetizace v této síti.

Konference Digimedia 2022, zdroj: AČRA-MK

Konference Digimedia 2022, zdroj: AČRA-MK

Zástupci dvou největších operátorů pozemních televizních sítí v tuzemsku i provozovatelé televizního vysílání věří, že pozemní vysílání (DTT) zůstane v Česku zachováno i po roce 2030. Uvedli to na konferenci Digimedia 2022 v minulém týdnu. O osudu celoplošných terestrických sítí po roce 2030 má rozhodnout vláda na základě výsledků jednání Světové radiokomunikační konference, které bude řešit otázku dalšího možného „ukrajování“ televizního spektra ve prospěch mobilních operátorů.

Pro provozovatele televizního vysílání je ale stále podstatnější, aby platforma terestrického vysílání, v Česku profilovaná jako free-to-air, byla obchodně uzpůsobena možnostem monetizace vysílání. „Chceme využívat DVB-T i pro monetizaci, nejen pro šíření signálu. Digitální terestrika je klíčovou platformou, není rozumné uvažovat o jejím rušení, ale je třeba najít optimální využití pro financování televizí," shrnul generální ředitel TV Óčko Štěpán Wolde. Také Lukáš Kubát z televizní skupiny Prima označil digitální platformu za relevantní. „Budeme v ní zůstávat, ale hledáme spíš cesty v nadstavbě," zmínil.  

Připravenost k jednáním o nových obchodních modelech v rámci terestrického TV vysílání vyjádřil na konferenci za České Radiokomunikace (CRA) Marcel Procházka, ředitel regulatorního a právního úseku CRA. Zároveň spatřuje budoucnost vysílání v propojování broadbandu a broadcastingu a v technologii 5G broadcastingu. V současnosti se v Česku testuje vysílání 5G Broadcastu do mobilních zařízení. Vysílání umožňuje přenos videa/audia na mobilní telefony, a to bez nutnosti čerpání mobilních dat, i bez SIM. 

Zda by do budoucna mohlo vysílání 5G nahradit standardní vysílání, si ale zatím není jistý ředitel divize Techniky České televize Michal Kratochvíl. „5G budoucností je, ale zda půjde o náhradu za klasické TV vysílání, s takovým tvrzením bych byl opatrný," sdělil. Stávajícího testu 5G vysílání, který probíhá v Praze a ve středních Čechách a kterého se účastní stanice ČT sport, ČT2, CNN Prima News a Radiožurnál, by se mohla zúčastnit i TV Nova, připustil na konferenci Josef Uher, technický ředitel TV Nova.

Podle Marcela Procházky zatím nepanuje mezi jednotlivými státy jednotný názor na to, co by se mělo po roce 2030 dít s kmitočty v pásmu 600 MHz, na kterých nyní probíhá televizní vysílání. Společně s Nikolou Chrenčíkovou Pařízkovou z konkurenční společnosti Digital Broadcasting se shodli v názoru, že zájem českých domácností o bezplatný pozemní příjem televize nebude do roku 2030 nijak výrazně klesat. „Už teď vidíme, že přichází období úspor v domácnostech, takže budoucnost bezplatného příjmu TV vidíme pozitivně,“ uvedla Chrenčíková Pařízková. Jak se stát postaví k otázce případného uvolňování pásma 600 MHz, se rozhodne na základě doporučení pracovní skupiny při ministerstvu průmyslu a obchodu, uvedl náměstek ministra Petr Očko

Voyo nepůjde do cenové války a nezavede reklamu

pátek 3. června 2022

Nová data o SVOD: Nejužívanější jsou Netflix, HBO Max a Voyo

středa 1. června 2022

-mav-