Vánoce v e-commerce budou letos opět silné, i když jiné

středa, 2. listopadu 2022, 07:10 Retail, Výzkum MediaGuru

Vánoční nákupy se blíží. I v době krize se předpokládá, že e-commerce zažije další silný rok.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ani přes aktuální ekonomickou situaci, inflaci a válku na Ukrajině se neočekává, že vánoční nákupy budou letos slabé. E-commerce se tak připravuje na další silnou sezónu, která však bude v lecčems jiná. Čeští spotřebitelé totiž budou sice utrácet, ale o svých nákupech budou více přemýšlet a k pochybením e-shopů budou méně tolerantní než dřív. 

Utrácet se bude i letos, jen s větším rozmyslem

Podle průzkumu společnosti Heureka, který se dotazoval dvou tisíc respondentů, plánuje všechny, či většinu dárků na internetu pořídit 60 % lidí. Jen dvě procenta z nich na internet při nákupu vánočních dárků nezabrousí vůbec.

Téměř dvě třetiny dotazovaných plánují letos za vánoční dárky utratit podobně, nebo dokonce více peněz než v loňském roce. Nejčastěji to bude mezi 5 až 10 tisíci korun. Své nákupy však budou pečlivěji zvažovat. „O nákupu dárků se letos budou lidé přemýšlet trochu jinak než v předchozích letech. Mnohem více si budou dávat pozor na to, aby našli výhodnou nabídku, protože rozdíl v cenách jednotlivých prodejců může být propastný, a dají se tím ušetřit nemalé peníze,“ říká Honza Mayer, managing director Heureky.

Heureka: Navzdory krizi Češi na Vánoce šetřit nebudou

čtvrtek 27. října 2022

Analýza společností Shoptet a Element Logic zase ukazuje, že spotřebitelé letos nakoupí o přibližně 10 % více vánočních dárků, jejich průměrná hodnota ale oproti předchozímu roku klesne o zhruba 30 %. „Ve srovnání s předešlými roky vidíme dva trendy, které se poměrně vymykají. Asi nejvýraznějším je aktuálně segment zboží z druhé ruky, ať je to oblečení, nebo použitá elektronika a technika, jako jsou třeba repasované počítače. A lze očekávat, že se zhoršující se kondicí české ekonomiky zájem o toto zboží nadále poroste. Tím dalším překvapivým tahounem je segment sběratelských předmětů. Jedná se o zboží, které má potenciál uchovat hodnotu peněz,“ přibližuje ředitel Shoptetu Samuel Huba.

Kromě věcí z druhé ruky či sběratelských předmětů budou Češi na Vánoce podle Heureky kupovat užitečné dárky v luxusním provedení. Jednat se bude třeba o designové povlečení, utěrky, ručníky, kvalitní designové deky na zahřátí, ale také kosmetiku či vybavení do chytré domácnosti.

Zákazníci jsou méně tolerantní k chybám

Další změnou letošního roku jsou náročnější a méně tolerantní zákazníci, kteří dnes dávají negativní recenze kvůli chybám, které je dříve nechávali chladnými. „Ještě loni byli zákazníci výrazně tolerantnější. Například při neúměrném prodloužení dodání zaplaceného zboží neměli často problém objednávku zrušit a realizovat jinde, aniž by jim e-shop v mezičase vrátil peníze. To je teď všechno jinak a e-shopy budou pod extrémním tlakem,“ upozorňuje Richard Kotrlík, CEO platební služby Skip Pay, a dodává: „Řada provozovatelů začíná být překvapená, co všechno najednou noví i stávající zákazníci ohodnotí negativně.“

Zákazníci se navíc podle hodnocení budou orientovat více než v uplynulých letech. Minimum je pro ně hodnocení 4,5 hvězdiček v případě, kdy nejsou v recenzích odkazy na zásadní problémy. Pokud by mířili do zcela neznámých vod, chtějí hodnocení alespoň 4,8 nebo vyšší, vyplývá z průzkumu Skip Pay. „Do Vánoc se tak dají očekávat hony na hvězdičky. Na jedné straně zákazníci, kterým narostla křídla, na druhé straně e-shopy, které vědí, že tato sezóna může být poslední. Jenže málokdy si uvědomují, že zisk nových zákazníků v předsezóně se jim vyplatí jen tehdy, pokud od nich dostanou pozitivní hodnocení,“ dodává Richard Kotrlík.

Kromě včas nevrácených peněz je adeptem pro výrazný pokles zpožděné doručení již uhrazené objednávky, zamítnutá reklamace považovaná zákazníkem za oprávněnou nebo zaslané již rozbalené a zřejmě někým vrácené zboží. Problémem jsou také skryté poplatky, které jsou představeny až v košíku či automaticky zaškrtávané služby navíc, například připojištění produktů.

Na vánoční sezónu se musí e-shopy připravit. Bude náročná, a tak je dobré se vyvarovat zbytečných chyb.

-stk-