Značky elektrospotřebičů kampaní lákají na technické obory

neděle, 30. října 2022, 07:40 Aktuality, Reklama MediaGuru

Společnosti vyrábějící elektrospotřebiče se spojily v projektu s názvem „Naučíme vás to opravit“. Cílem je přilákat děti k technickým oborům.

Firmy jako Amica, Beko, Bosch, Gorenje, Siemens, Electrolux, Tefal, Whirlpool nebo Phillips spouští společnou kampaň „Naučíme vás to opravit“, kterou chtějí přesvědčit děti i rodiče k přihlášce na středoškolské technické obory. Autorem projektu je Sdružení výrobců spotřebičů Applia CZ.

Cílem kampaně je podporovat vzdělání a aktivity vedoucí ke zvýšení počtu žáků v technických oborech, kterých je zatím nedostatek. Firmy se samy aktivně podílí na výuce studentů a dávají jim možnost vyzkoušet znalosti v praxi. 

„Servis domácích spotřebičů je oborem, který má do budoucna dlouhodobě dobré vyhlídky. Servisních pracovníků je málo, mnozí odcházejí do důchodu a poptávek ze strany klientů na opravy je stále více a více. V Česku mají řemeslné služby dlouhou tradici a mezi lidmi se opraváři těší respektu,“ říká autor projektu a generální ředitel Applia CZ Radek Hacaperka.

Kampaň, jež cílí na žáky 9. tříd, běží online a informace o projektu a potřebě nových servisních pracovníků se objeví ve všech celostátních přílohách deníků, zaměřených na výběr střední školy. Navíc projekt propagují i zapojené školy v rámci svých dnů otevřených dveří.

Projekt sdružuje střední školy a odborná učiliště z Prahy, Hluboké nad Vltavou, Chomutova, Ostravy, Plzně a Třebíče. Každá škola má svůj vlastní učební či studijní obor, ze kterého vzejdou i servisní technici pro domácí spotřebiče. Studenty škola naučí, jak spotřebiče fungují, jak zařízení rozebrat, opravit a zase složit zpět. Absolventi tak budou umět posoudit stav přístroje, určit závadu, její příčinu i způsob opravy. „Naším cílem bylo domluvit zapojení do projektu se školami tak, abychom pokryli většinu krajů. V tuto chvíli máme šest spolupracujících škol a do budoucna očekáváme rozšíření nanejvýš o další dvě města,“ doplňuje Hacaperka.

Na webu www.naucimevastoopravit.cz se zájemci dozví informace o oboru i školách, kde je možné studovat. Žáci si mohou vyzkoušet kvíz, který jim prozradí, zda je pro ně obor vhodný. „Náš projekt je dlouhodobou aktivitou, která má za cíl vychovat novou generaci servisních techniků. Ve spolupráci s našimi kolegy ze zahraničí jsme vytvořili učebnici, která reflektuje moderní technologie i postupy vhodné k opravám spotřebičů. Učitelé a mistři ze spolupracujících škol se pravidelně účastní i školení, kde jim představujeme vše, s čím se při teoretické i praktické výuce mohou žáci setkat,“ dodává Hacaperka.

Projektu nahrávají i nová pravidla EU, která stanovují povinnost výrobců zajistit náhradní díly pro elektrozařízení po dobu až deseti let. Zařízení navíc budou muset být vyrobena tak, aby je bylo možné rozebrat pomocí běžných nástrojů a opravit. Servisní technici tak začínají být žádanou profesí, což se odráží i na jejich ohodnocení. 

-stk-