Intebrands: Nejlepším globálním značkám dál vévodí Apple

sobota, 5. listopadu 2022, 07:30 Výzkum MediaGuru

Apple si udržuje pozici nejlepší globální značky desátý rok v řadě. Vyplývá to z aktualizovaného žebříčku Interbrands 2022.

TOP 15 značek v žebříčku Interbrands 2022

TOP 15 značek v žebříčku Interbrands 2022

Apple si udržuje pozici nejlepší globální značky desátý rok v řadě. Vyplývá to z aktualizovaného žebříčku Interbrands 2022. Na druhé místo se posunul Microsoft, který předběhl Amazon. Následuje Google a pětici nejlepších globálních značek uzavírá Samsung

Microsoft, Tesla a Chanel zaznamenaly v novém žebříčku největší meziroční procentní nárůsty, když zvýšily hodnotu značky o 32 %. Top 10 značek tvoří 53 % z celkové hodnoty žebříčku. Hodnota TOP 100 nejlepších značek přitom dál roste. Průměrná hodnota letos vůbec poprvé přesáhla 3 biliony USD, což znamená 16% nárůst oproti roku 2021.

Do první desítky se vůbec poprvé dostala značka Nike a sociální síť Instagram (16.) předběhla sesterskou síť Facebook (17.). Žebříčku nadále dominují technologické značky, které zároveň obsadily pět prvních míst.

Podle zprávy Interbrands se nejrychleji rostoucí značky v roce 2022 vyznačují třemi základními dispozicemi oproti těm klesajícím. Mají vytyčený jasný směr a tomu podřizují strategii. Dále jsou agilní a na trh rychle přinášejí nové produkty a služby a tam, kde je to nutné, se přizpůsobují měnícím se potřebám zákazníků. A za třetí dokáží spotřebitele zapojit tak, aby participoval na příběhu těchto značek. 

TOP 100 značek v žebříčku Interbrands 2022

TOP 100 značek v žebříčku Interbrands 2022

Metodika hodnocení značek Interbrands vychází ze tří parametrů. Patří k nim finanční výkonnost značky, dále role, kterou značka hraje při rozhodování o nákupu a konkurenční síla značky a její schopnost vytvářet udržitelnou poptávku a budoucí zisk.

-mav-