Co má letos přijít do kin? Přehled filmových premiér 2023

čtvrtek, 5. ledna 2023, 13:00 Marketing MediaGuru

Přinášíme výběr očekávaných filmových premiér letošního roku. Pokračovat mají osvědčené filmové série i novinky od známých režisérů.

Do kin letos přijde film John Wick: Kapitola 4.

Do kin letos přijde film John Wick: Kapitola 4.

Po dvou letech by měly dorazit do kin nové filmy tak, jak bylo v plánu. Pandemie koronaviru by snad už neměla uvedení filmových premiér narušit. Očekávají se pokračování osvědčených filmových sérií i novinky od známých režisérů, jako je Guy Ritchie, Sam Mendes nebo Steven Soderbergh. Přinášíme jejich výběr. 

V lednu do kin přijde nový snímek Guye Ritchieho s názvem Operace Fortune: Ruse de guerre. V hlavní roli superšpiona Orsona Fortune se představí Jason Statham, který se svým týmem snaží zabránit miliardáři a zprostředkovateli zbraní Gregu Simmondsovi v podání Hugha Granta v prodeji nové smrtící zbrojní technologie. 

V prvním měsíci roku bude mít premiéru také v Cannes oceněný snímek Lukase Dhonta Blízko, horor M3gan, drama s Colinem Farrellem Víly z Inisherinu, Babylon Damiena Chazella s Bradem Prittem v hlavní roli či česká komedie Marty Ferencové Přání k narozeninám. 

V únoru se představí kanadský snímek Tár od režiséra Todda Fielda. Roli skladatelky a dirigentky a vůbec první ženské šéfdirigenty významného německého orchestru se představí Cate Blanchett. 

Kromě toho bude mít premiéru komedie Stevena Soderbergha Bez kalhot: Poslední tanec, Ant-Man a Wasp: Quantumania či český snímek Rudolfa Havlíka Ostrov s Jiřím Langmajerem a Janou Plodkovou o jednom rozhádaném páru, který k sobě na pustém ostrově opět musí najít cestu. 

V březnu bude k vidění čtvrtý díl úspěšné série o nájemném zabijákovi Johnu Wickovi. Tentokrát se opět v podání Keanu Reevese utká se svými dosud nejsmrtelnějšími protivníky. 

Dále přijde do kin horor Vřískot 6, film Shazam! Hněv bohů, český snímek Zatmění či dokumenty Kuciak: Vražda novináře nebo Návštěvníci o atropoložce Zdence, jež se svou rodinou přestěhuje na Špicberky. 

Duben s sebou přinese film Dungeons & Dragons: Čest zlodějů, v němž se okouzlující zloděj rozhodne ukrást ztracenou relikvii. Z Francie se k nám dostane nové zpracování příběhu Tři mušketýři: D’Artagnan. A Woody Harrelson se představí ve filmu Šampióni v roli trenéra basketbalového týmu, který kvůli svým disciplinárním prohřeškům musí trénovat mentálně postižené hráče. 

V květnu přijde do kin další díl Strážců Galaxie: Volume 3, pokračování komedie Dámský klub: Další kapitola, Rychle a zběsile 10 a nové zpracování Malé mořské víly, jejíž hlavní hrdinku ztvární Afroameričanka Halle Bailey. 

Červen bude ve znamení snímků Spider-Man: Napříč paralelními světy, Transformers: Probuzení monster, The Flash, což je další adaptací komiksu Flashpoint, a Indiana Jones a volání osudu, v němž se známý archeolog vydává v roce 1969 do boje s bývalými nacisty, kteří se dostali do amerického vládního programu, aby porazili Sověty ve vesmíru.

V červenci bude mít premiéru Mission Impossible: Odplata – První část, dále film Barbie a snímek Oppenheimer, líčící příběh amerického fyzika J. Roberta Oppenheimera, jenž vedl laboratoř v Los Alamos a projekt Manhattan, stojící za vynálezem atomové bomby.

Srpen s sebou přinese pokračování hororu Meg 2: The Trench, komedii Strašidelný dům či snímek Gran Turismo režiséra Neilla Blomkampa, jenž je založen na skutečném příběhu chlapce, který se stane díky svým herním schopnostem opravdovým závodním jezdcem. 

Po konci letních prázdnin přijde do kin film A Haunting in Venice, již čtvrtý snímek ze série The Expendables, novinka Bohdana Slámy Sucho či česko-slovenský film Její tělo dokumentaristiky Natálie Císařovské o Andree Absolonové, která se svou sestrou Lucií reprezentovala Česko ve skocích do vody a později se živila jako pornoherečka. 

Od října bude v kinech k vidění adaptace knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk či snímek Tomáše Mašína Bratři o bratrech Mašínech. Premiéru bude mít i akční komiksový snímek Lovec Kraven. 

V listopadu bude mít premiéru druhý díl Duny od režiséra Denise Villeneuva. Představí se také české kriminální drama Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka, film Petra Vachlera Tajemství a smysl života či dokument o Karlosu Vémolovi.

Na konci roku se očekává francouzská novinka Tři mušketýři: Milady, nové zpracování knihy Karlík a továrna na čokoládu pod názvem Wonka, jehož tentokrát hraje Timothée Chalamet, či komiksový Aquaman a ztracené království. 

-stk-