Ochranáři upozorňují na ilegální obchod se zvířaty

sobota, 3. prosince 2022, 08:05 Aktuality, Reklama MediaGuru

Kampaň Ukradená divočina se zaměřuje na osvětu o ilegálním obchodu s divokými zvířaty.

Z kampaně Ukradená divočina, foto: Lucie Čižmárová

Z kampaně Ukradená divočina, foto: Lucie Čižmárová

Čeští ochranáři stojící za kampaní Ukradená divočina šíří osvětu v českých i zahraničních zoologických zahradách prostřednictvím série fotopanelů, jež upozorňují na ilegální obchod s divokými zvířaty a produkty z nich.

Třetí ročník kampaně se tematicky zaměřil na palčivý globální problém – konzumaci ohrožených druhů zvířat, kterou přibližuje realisticky a bez příkras. Snímky nafotila česká environmentální fotografka a terénní zooložka Lucie Čižmářová z olomoucké zoologické zahrady. 

Cílem fotosérie, jež byla oficiálně představena na klíčové ochranářské konferenci CITES v Panamě a vystaví ji také dvanáct zoologických zahrad, je zvýšit povědomí o problematice ilegálního obchodu s ohroženými druhy zvířat, ale také motivovat veřejnost například ke zodpovědnému chování na dovolených v exotických destinacích, kde často dochází ke konzumaci divokých zvířat. Jen ve střední a západní Africe se spotřebuje až 2,5 milionu tun tzv. bushmeatu – masa z divokých zvířat z pralesa – ročně. Také ohniskem vzniku nemoci covid-19 byl nejspíše trh s divokými zvířaty v čínském Wuchanu, kde se divoká zvířata prodávala právě ke konzumaci, na což upozorňuje i jedna z fotografií kampaně. Jiný snímek pak poukazuje na nelegální trofejní lov rysů na území České republiky. 

Do kampaně se zapojily Zoo Jihlava, Plzeň, Olomouc, Ostrava, Hodonín, Na Hrádečku, Hluboká, Safari Park Dvůr Králové, Dvorec, ale také Zoo Bojnice a Malkia Park na Slovensku nebo Zoo Riga v Lotyšsku. Fotopanely budou k vidění s předchozími sériemi, a to buď společně v rámci výstavy, nebo jednotlivě napříč areálem jako součást „Stezky Ukradené divočiny“.

„Jsem moc rád, že díky naší spolupráci s tolika předními zoologickými zahradami a dalšími ochranářskými institucemi efektivně upozorňujeme na závažný problém nelegálního obchodu s divokými zvířaty, částmi jejich těl a výrobky z nich. Zoologické zahrady navštěvují ročně miliony lidí, kteří tak mají možnost dozvědět se šokující fakta o rozsahu tohoto nelegálního obchodu. Ten se ostatně bohužel týká i mnoha Čechů,“ říká František Příbrský, koordinátor ochranářských projektů Zoo Ostrava, ředitel záchranného programu Kukang a jeden ze zakladatelů kampaně Ukradená divočina.

-stk-