Vasky: V marketingu se řídíme efektivitou a návratností

středa, 22. února 2023, 07:15 Marketing, Retail Kateřina Straková

Letošní marketingový rozpočet se bude odvíjet od výše obratu a jeho návratnosti, říká zakladatel značky Vasky Václav Staněk.

Václav Staněk, zdroj: Vasky

Václav Staněk, zdroj: Vasky

Značka Vasky má za sebou rok, kdy se stejně jako jiní hráči na trhu musela potýkat s opatrnějším nákupním chováním českých spotřebitelů. Z tohoto důvodu snížila loni své investice do marketingu o 15 %. „I přesto se nám podařilo meziročně vyrůst o desítky milionů. Nejde tak ani o výši rozpočtu. Pro nás je důležitější efektivita a návratnost,“ říká zakladatel značky Václav Staněk s tím, že letos plánují Vasky růst, a tak by měl být jejich marketingový rozpočet vyšší.  

U příležitosti 7. výročí od svého založení spouští letos Vasky prodej limitované kolekce Farm Low v nové hnědo-zlaté barevné kombinaci se speciální ražbou čísla sedm. Plánuje tak rozšiřovat svou nabídku barefoot a veganských bot. 

Kromě toho chtějí Vasky také rozvíjet svou síť kamenných poboček. „V rámci strategie pro rok 2023 máme v plánu kromě Olomouce, kterou jsme otevírali 1. února, otevřít i několik dalších poboček. Zatím je v řešení prodejna v Hradci Králové, nicméně díváme se i po jiných městech a chtěli bychom posílit také Prahu a přidat k naší pobočce Na Příkopech novou prodejnu,“ prozrazuje Václav Staněk, který stojí také za značkami Wuders nebo Bagind. Více se dočtete v našem rozhovoru. 

Za dobu své existence dosáhly dohromady vaše značky Vasky, Wuders, Bagind a Paon miliardového obratu. Předpokládám, že nejvýznamnější je z portfolia značka Vasky. Ve které další vidíte velký potenciál k růstu? 

Je tomu tak, největší podíl na zmiňovaných tržbách mají právě Vasky. Je to samozřejmě i tím, že jsme na trhu nejdéle, a to již 7 let. Co se týče potenciálu ostatních firem z hlediska kvality produktu, je to určitě Bagind a Wuders. Vzhledem k náročnosti výroby u Wuders je poměrně těžké škálovat výrobu, a tak se musí růst odvíjet právě od kapacit výroby. Přemýšlíme, že bychom v budoucnu kooperovali i s dalšími českými výrobami. U Bagind je škálování výroby mnohem snadnější. 

Loni jste v důsledku změn nákupního chování v období vstupu Ruska na Ukrajinu, zvyšující se inflace nebo růstu cen za energie snížily investice do marketingu o 15 %. Jak tomu bude letos? Budete investice snižovat, necháte je na stejné úrovni jako loni, nebo je naopak navýšíte? 

Celkově nákupní chování českého zákazníka nebylo nikterak pozitivní, a tak jsme volili jen ty nejvíce efektivní kanály a snižovali rozpočty na základě prodejů. I přesto se nám podařilo meziročně vyrůst o desítky milionů. Nejde tak ani o výši rozpočtu. Pro nás je důležitější efektivita a návratnost. Právě návratností se řídíme. Nejde tedy plně predikovat, jaký rozpočet v letošním roce bude. Odvíjet se bude právě od výše obratu a jeho návratnosti. Vzhledem k tomu, že v roce 2023 chceme nadále růst, očekávám rozpočet vyšší než v roce 2022. Nicméně důležité bude zachování právě zmiňované návratnosti. 

Vzhledem k tomu, že nejsme nikterak soustředění na prodej ve slevách a unikátní nabídky, nebereme televizi jako primární kanál z hlediska efektivity.

Václav Staněk

Na co se chcete letos v marketingu zaměřit? Bude spíše cílit na posilování značky, nebo na produktové kampaně? 

Vzhledem ke spoustě nových kolekcí a zajímavých novinek bude naše zaměření na výkon i značku. Celkově je u nás však cílem v letošním roce zvýšit znalost značky o cca 15 %. To znamená, že nás čeká i spoustu brandovějších aktivit. 

Jaký mediamix chcete letos zvolit? Budete opět investovat i do televize? 

Již v loňském roce jsme v televizi nebyli. Vzhledem k tomu, že nejsme nikterak soustředění na prodej ve slevách a unikátní nabídky, nebereme televizi jako primární kanál z hlediska efektivity. Hlavní pro nás tedy bude především klasický online mix – Google, Seznam, Meta. Máme již nyní několik OOH v rámci měst, kde máme prodejny, a v letošním roce budeme v této podpoře prodejen pokračovat. Chceme i více vyzkoušet rádio. Důležité pro nás však bude zároveň zvyšovat retenci zákazníka pomocí věrnostního programu. 

U příležitosti 7. výročí od založení spouští Vasky prodej limitované kolekce Farm Low v nové hnědo-zlaté barevné kombinaci se speciální ražbou čísla sedm. Jak vám obecně limitované kolekce fungují? Je o ně větší zájem než o klasické modely? 

Limitovaná kolekce je u nás vždy vyráběna k nějaké výjimečné události – narozeniny Vasek, oslava ševcoviny, Sametová revoluce a další. Na úspěch limitek má vliv několik proměnných, a to síla dané události, množství kusů dané limitky, design bot. Historicky naše nejúspěšnější limitovaná kolekce byla právě k oslavě pátých narozenin, kdy se prodaly vyšší stovky párů bot. 

Limitovaná edice Farm Low, zdroj: Vasky

Limitovaná edice Farm Low, zdroj: Vasky

Jak se daří vašim barefoot modelům? Budete v této kategorii představovat i další novinky? 

Barefoot modely zaznamenaly u našich zákazníků velký zájem hned od začátku. Co je ještě pozitivnější, v určitá období se drží v rámci první dvacítky nejprodávanějších modelů. Nejen z těchto důvodů máme v plánu tenhle segment v rámci našeho portfolia rozšiřovat. 

A proč jste se rozhodli vstoupit i do kategorie veganských bot? 

Mnozí fanoušci a sledovatelé značky nám psali, že boty máme moc hezké, ale že upřednostňují právě veganský materiál. Právě pro tyto potenciální zákazníky jsme dělali některé modely i ve vegan verzi. 

Prodejny se staly nedílnou součástí našeho byznys modelu. V loňském roce nás obzvlášť překvapily – rostly jsme o několik desítek procent.

Václav Staněk

Vasky začínaly jako online značka, nyní má však několik kamenných prodejen, které již generují třetinu obratu. Plánujete otevírat další pobočky? Případně v kterých městech? Neuvažujete i o další prodejně v Praze? 

Prodejny se staly nedílnou součástí našeho byznys modelu. V loňském roce nás obzvlášť překvapily – rostly jsme o několik desítek procent. Největší výhoda je v tom, že nezaznamenávají tak velké výkyvy, jako se tomu děje v online prostředí. V rámci strategie pro rok 2023 máme v plánu kromě Olomouce, kterou jsme otevírali 1. února, otevřít i několik dalších poboček. Zatím je v řešení prodejna v Hradci Králové, nicméně díváme se i po jiných městech a chtěli bychom posílit také Prahu a přidat k naší pobočce Na Příkopech novou prodejnu. 

Nechcete pro kamennou pobočku jít do prostředí nákupních center? 

Mezi našimi pobočkami máme jednu i v obchodním centru. Jedná se o prodejnu v Nové Karolíně v Ostravě. V rámci výběru nových prodejen se díváme i po obchodních centrech, nicméně se nám ukazuje, že klasické prodejny mají pro nás větší potenciál. 

Jak vám funguje společná prodejna se značkami Bagind a Wuders, kterou jste otevřeli ve Zlíně? Co toto propojení značkám přináší? Vidíte vliv tohoto spojení na cross-sell? 

Je to takový můj srdcový projekt. Firmy, kterých jsem součástí, sdílí velmi podobné hodnoty – řemeslo, kvalitní produkt, prozákaznický servis a mnoho dalšího. Právě z toho důvodu jsme společnou prodejnu realizovali a vzhledem k podobnosti některých zákazníků napříč značkami se ukazuje, že to byl dobrý tah. 

Jakých výsledků dosahují dvě zmíněné značky Bagind a Wuders? Co s nimi plánujete? 

Loňský rok byl u Bagindu i Wuders především stabilizačním. I přesto jsme rozšířili výrobu Wuders z 1200 m2 na 3000 m2 a připravili se tak na rok 2023. I u Bagind jsme přibrali další výrobu a kooperujeme s novými dvěma výrobci. U obou značek připravujeme spoustu nových kolekcí, na které se moc těším. 

Naopak značka Paon již zanikla, proč? 

Značka Paon byla pozastavena. Věřím, že definitivně však nezanikla. Byznysově to ale nevycházelo, a i tyto nepopulární rozhodnutí se bohužel musí někdy dělat. Konkrétní plány zatím nemáme.

A uvažujete o spuštění nějaké nové značky? Případně v jaké oblasti? 

Něco se chystá, o tom ale třeba někdy příště.