Knihy kupuje většina Čechů, do prodejen chodí několikrát ročně

úterý, 14. března 2023, 12:30 Výzkum MediaGuru

Tři čtvrtiny tuzemské online populace nakupuje papírové knihy. Do kamenných prodejen chodí několikrát ročně. Jen elektronické knihy nakupuje desetina populace, ukazuje výzkum Ressolution Group.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Papírové knihy nakupují tři čtvrtiny dotázané tuzemské online populace. Více než polovina pořizuje alespoň jednou ročně knihy pro někoho jiného než sebe, 50 % jich kupuje knihy pro sebe. Vyplývá to z výzkumu Ressolution Group pro MediaGuru.cz.

Papírové knihy častěji kupují ženy (84 %) než muži (69 %) a častěji respondenti se středoškolským či vysokoškolským vzděláním než ti bez maturity. Knihy pro sebe i pro ostatní nakupují častěji taktéž ženy a dotázaní s nejméně středoškolským vzděláním. Sobě knihy častěji kupují respondenti mladší 54 let než ti starší.

Respondenti, kteří nekupují papírové knihy, tak nejčastěji činí proto, že knihy nečtou (45 %). Dalšími důvody jsou, že mají nepřečtené knihy doma (25 %), půjčují si knihy v knihovně (17 %) nebo si půjčují knihy od rodiny či přátel (17 %). 9 % dotázaných si pořizuje jen elektronické knihy a 6 % nemá pro koho knihy kupovat.

Zdroj: Ressolution Group

Zdroj: Ressolution Group

V kamenných knihkupectvích či antikvariátech nakupuje zhruba čtvrtina jednou za rok, další čtvrtina jednou za půl roku a méně než čtvrtina jednou za tři měsíce či častěji. Přibližně jednou měsíčně a častěji nakupuje v knihkupectvích jen 7 % kupujících.

Na internetu nejčastěji respondenti kupují knihy alespoň jednou za tři měsíce (28 %). Čtvrtina dotázaných nakupuje na internetu jednou za půl roku a méně než čtvrtina jednou za rok. Na internetu nikdy nenakupuje 9 % respondentů kupujících knihy.

V kamenných knihkupectvích i na internetu nakupuje podobný podíl žen jako mužů. Na internetu muži také nakupují s vyšší frekvencí než ženy, neboť častěji nakupují nejméně jednou měsíčně (11 % vs. 6 %). Na internetu také s vyšší frekvencí nakupují respondenti s vysokoškolským vzděláním než ti méně vzdělaní.

Dotázaní nakupující papírové knihy dostávají nejčastěji tipy na knihy od přátel a známých (43 %). Dalšími zdroji knižních tipů jsou členové rodiny (36 %), online knižní databáze, diskuze a sítě zaměřené na knihy (30 %), média (25 %), označení „doporučujeme“ v knihkupectvích (20 %), knihkupci či knihovníci (15 %), influenceři či osobnosti na sociálních sítích (15 %), nakladatelé/ediční plány (10 %) či učitelé a pedagogové (8 %). 16 % respondentů kupujících knihy uvedlo, že se vůbec neřídí doporučeními a vybírá si knihy podle něčeho jiného.

S klesajícím věkem dotázaní častěji získávají doporučení na knihy od přátel, z online knižních databází, diskuzí a sítí zaměřených na knihy, z prodejních štítků v knihkupectvích, od influencerů a od učitelů. S rostoucím vzděláním dotázaní častěji získávají knižní tipy v online knižních databázích, diskuzích a sítích zaměřených na knihy a z edičních plánů.

O výzkumu

  • Metodika: Výzkum byl realizován prostřednictvím internetového sběru (CAWI), respondenti byli vybíráni z Českého národního panelu.
  • Terénní sběr: 8. 2. 2023 – 15. 2. 2023
  • Cílová skupina: Internetová populace ČR 15+
  • Výběrové znaky: Pohlaví, věk, vzdělání, kraj a velikost místa bydliště; váhy 0,87–1,22
  • Vzorek: 519 respondentů
  • Realizátor: Ressolution Group

-mav-