FT: Axel Springer má zájem o britský Telegraph, stejně jako Křetínský

pondělí, 2. října 2023, 07:05 Aktuality, Tisk ČTK

Podle deníku Financial Times se německá mediální skupina Axel Springer zajímá o koupi skupiny Telegraph. Má se o ni zajímat i Daniel Křetínský.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Německý mediální gigant Axel Springer se zajímá o koupi britské společnosti Telegraph Media Group, která vlastní noviny Daily Telegraph a Sunday Telegraph. Informoval o tom o víkendu list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroj obeznámený se situací. Financial Times již v polovině září uvedl, že mezi zájemce o firmu Telegraph Media Group patří rovněž český miliardář Daniel Křetínský. Člen představenstva Křetínského společnosti Czech Media Invest (CMI) Daniel Častvaj na dotaz ČTK uvedl, že firma se ke spekulacím o svých investičních záměrech zásadně nevyjadřuje.

O firmu Telegraph Media Group se podle Financial Times zajímají také například společnost Daily Mail and General Trust (DMGT), která vlastní britský list Daily Mail, bývalý editor listu Daily Telegraph sir William Lewis či firma News UK mediálního magnáta Ruperta Murdocha.

Podle některých odhadů by kupní cena mohla činit přes 500 milionů liber (zhruba 14 miliard Kč). Prodej společnosti Telegraph Media Group se zřejmě dostane do hledáčku regulačních úřadů kvůli obavám ohledně dopadů na hospodářskou soutěž, píše Financial Times.

Společnost Axel Springer v Německu vydává nejčtenější list Bild či konzervativní deník Die Welt. Předloni koupila americkou firmu Politico, která mimo jiné provozuje stejnojmenný zpravodajský web.

Daniel Křetínský patří k nejvlivnějším postavám českého byznysu. Ovládá řadu průmyslových, obchodních, finančních nebo mediálních firem v České republice i v zahraničí. Časopis Forbes ho v nejnovějším žebříčku řadí na druhé místo mezi nejbohatšími Čechy, jeho majetek odhaduje na 9,2 miliardy dolarů (přes 200 miliard korun).

Křetínského společnost CMI vydává prostřednictvím Czech News Center v ČR například deníky Blesk, Aha!, E15 a Sport a několik desítek časopisů, mimo jiné Reflex, Svět motorů a ABC. Vlastní rovněž aktivity v zahraničí, například ve Francii.