GymBeam: Naše vlastní brandy mají podíl přes 80 %

čtvrtek, 9. listopadu 2023, 06:55 Marketing Kateřina Straková

GymBeam vidí potenciál v gamingu i online tržištích, říká marketingová ředitelka společnosti Mária Cicmanová.

Mária Cicmanová, zdroj: GymBeam

Mária Cicmanová, zdroj: GymBeam

Společnost GymBeam, zaměřující se na online prodej výživy pro sport a zdraví, zdravých potravin, sportovního oblečení a příslušenství, zaznamenala za první tři kvartály meziroční růst prodejů o 70 % zisku o 216 %. Svůj podíl má na tom i marketing, který ve firmě vede Mária Cicmanová. „Marketingové oddělení se u nás stará primárně o akvizici nových zákazníků, a proto by se dalo říci, že zcela přímo zodpovídá za tento růst. Ale úspěch GymBeam je jistě založen na kvalitní práci všech týmů ve společnosti,“ říká k výsledkům. 

V zemích, kde se chce stát GymBeam jedničkou na trhu, navyšuje marketingový rozpočet. „Nejvýrazněji však zvyšujeme rozpočet na pro nás strategicky důležitých trzích, tedy v Polsku a Itálii, což jsou pro nás stále nové trhy,“ přibližuje Cicmanová. 

Kromě sociálních sítích, které má GymBeam silné, se věnuje performance, obsahovému a brand marketingu. Nyní firma plánuje proniknout na herní platformu  Twitch a potenciál vidí i v online tržištích, kam nedávno vstoupila na Amazon. Více o plánech této společnosti se můžete dočíst v našem rozhovoru. 

Za první tři kvartály letošního roku zaznamenala vaše firma meziroční růst prodejů o 70 %, zisku dokonce 216 %. Jaký vliv má na tento růst marketing? 

Marketingové oddělení se u nás stará primárně o akvizici nových zákazníků, a proto by se dalo říci, že zcela přímo zodpovídá za tento růst. Ale úspěch GymBeam je jistě založen na kvalitní práci všech týmů ve společnosti. Pokud jedno oddělení zaostává, nemůže firma prosperovat, ale limituje to její růst.

Na čem stavíte marketingovou komunikaci zastřešující značky GymBeam?

Tím, že jsme online firma s větším podílem mladších zákazníků, cílíme tak i naši komunikaci, tzn. jsme velmi silní na sociálních sítích. 

Celý tým se neustále vzdělává, abychom vždy zachytili novinky v odvětví a vyzkoušeli je, samozřejmě pokud nám dávají smysl.

Mária Cicmanová

Jaké mediatypy k marketingové podpoře značky využíváte? A plánujete mediamix postupně rozšiřovat?

Věnujeme se především performance, obsahovému a brand marketingu skrze influencery. Máme za sebou i několik větších brandových kampaní v televizi a spoustu zajímavých spoluprací s ještě zajímavějšími značkami na různých trzích.

Celý tým se neustále vzdělává, abychom vždy zachytili novinky v odvětví a vyzkoušeli je, samozřejmě pokud nám dávají smysl. Takže určitě náš mediamix plánujeme rozšiřovat, i když mnoho oblastí máme již pokryto.

Jelikož jsme nedávno vstoupili do herního světa s naší novou značkou XBeam, momentálně plánujeme proniknout na Twitch. Zároveň jsme před nedávnem spustili prodej na Amazonu a dalších marketplacích, takže zde vidím také velký prostor pro prezentaci značky.

Momentálně působí GymBeam na 15 trzích. Jak je marketing značky řešen na jednotlivých trzích? Centrálně, nebo si jej každá země řeší po svém?

Některé kampaně realizujeme centrálně a některé lokálně. Dá se říci, že klíčové kampaně roku jsou stejné pro všechny země a pocházejí od centrálního týmu. V každé zemi však máme také místní tým, který připravuje vlastní obsah specifický pro danou zemi, navazuje lokální spolupráce a připravuje své vlastní kampaně.

Velkou část tržeb tvoří vlastní značky GymBeam, VanaVita, BeastPink, Strix a Xbeam. Jaký podíl na prodejích to přesně je?

Vlastní brandy mají podíl přes 80 %.

Jak jsou jednotlivé privátní značky profilovány, aby se nekanibalizovaly? Koho jimi primárně oslovujete?

Každá značka má jasně definovanou cílovou skupinu a zaměření. Hlavní a klíčovou značkou je přímo GymBeam, který je určen pro sportovce každé výkonnostní úrovně a v podstatě už i mainstream, který hledá kvalitu za rozumnou cenu. Pod touto značkou najdete prakticky vše, od vitamínů a minerálů, přes sportovní výživu a potraviny, až po oblečení a pomůcky ke cvičení.

Na oblečení a doplňky je zaměřena naše prémiová značka Strix, která je určena pro náročnější zákazníky. Nezapomínáme ani na vegany a milovníky rostlinné výživy, pro které máme značku VanaVita s produkty s čistým složením a bio certifikátem. BeastPink je podznačka vyvinutá speciálně pro potřeby žen, a tedy všechny doplňky stravy mají přizpůsobené složení ženám. Kromě toho má v nabídce také slušivé trendy oblečení a doplňky. Naší novinkou je XBeam, který se specializuje na potřeby gamerů a nadšenců e-sports.

Říkala jste, že s XBeam chcete proniknout na Twitch. Plánujete i spolupráci s herními influencery nebo e-sport týmy?

Máme za sebou již několik spoluprací s influencery v daném segmentu a v Česku například i s CZC. Musím ale přiznat, že jsme ještě zdaleka nevyužili daný potenciál. Máme připravenou strategii a velkým úkolem pro příští rok bude ji maximálně naplnit.

Aktuálně máme Fitness Hub už na Slovensku a v Maďarsku. Je to pro nás projekt, který bychom chtěli otestovat, zda funguje.

Mária Cicmanová

V pražském Karlíně provozuje GymBeam svůj Fitness Hub. Jakou roli v marketingovém mixu tento offline prostor zastává? K čemu všemu ho využíváte?

Hub slouží nejen jako prodejna a výdejna, ale především je to pro nás místo komunitního setkávání. Pravidelně zde pořádáme sportovní i vzdělávací eventy a prohlubujeme vztah s naší komunitou. Většinou jsou naše akce do 24 hodin od zveřejnění obsazené, což nám dělá velkou radost!

A uvažujete o otevření Fitness Hubu i v zahraničí? 

Aktuálně máme Fitness Hub už na Slovensku a v Maďarsku. Je to pro nás projekt, který bychom chtěli otestovat, zda funguje. Potom se rozhodneme, zda budeme otevírat Fitness Huby ve všech hlavních městech zemí, ve kterých působíme.

Jak se připravujete na letošní vánoční sezónu? Jakým způsobem pojmete komunikaci?

Vánoční sezóna u nás začíná velkou kampaní na Black Friday, který je pro nás zásadní. Na začátku prosince pak spustíme brandovou komunikaci s dárkovým rádcem, který pomůže splnit přání našim zákazníkům i jejich blízkým.

Plánujete spolu s růstem tržeb i zisku zvýšení marketingového rozpočtu?

Důležitý je pro nás podíl na trhu, proto rozpočet navyšujeme v zemích, kde máme ambici stát se jedničkou na trhu. Nejvýrazněji však zvyšujeme rozpočet na pro nás strategicky důležitých trzích, tedy v Polsku a Itálii, což jsou pro nás stále nové trhy.

Jaké máte další plány?

Kromě zvyšování tržního podílu v Polsku a Itálii, což vnímáme jako prioritu číslo jedna, je naším cílem rozšiřovat komunikaci v gamingu prostřednictvím našeho subbrandu XBeam. Velkou výzvou bude i marketplace, zejména Amazon, který vnímáme jako naprosto nezbytný kanál na italském trhu. Samozřejmě budeme rozvíjet i produktové kategorie a snažit se přinášet zákazníkům další novinky a co nejlepší služby, jako dosud.

Mária Cicmanová, marketingová ředitelka společnosti GymBeam

V čele marketingu společnosti GymBeam, kterou založila se svým manželem Daliborem, stojí téměř 10 let. Před nástupem pracovala jako freelance copywriter a marketing specialist. 

Vystudovala IT a ekonomii na Technické univerzitě v Košicích.