Soud zrušil rozhodnutí o odvolání Daniela Köppla z RRTV

čtvrtek, 23. května 2024, 12:00 Aktuality, Lidé ČTK

Pražský městský soud zrušil usnesení, kterým Poslanecká sněmovna loni v květnu odvolala Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Daniel Köppl, zdroj: Empresa Media

Daniel Köppl, zdroj: Empresa Media

Pražský městský soud dnes zrušil usnesení, kterým Poslanecká sněmovna v květnu loňského roku odvolala Daniela Köppla z funkce člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli střetu zájmů. Podle správního senátu poslanci pořádně nezdůvodnili, proč zamítli jeho argumenty, které proti svému odvolání vznesl. Rozhodnutí je pravomocné, lze proti němu ale ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Návrh na odvolání Köppla podpořili poslanci koaliční většiny, opoziční zákonodárci byli proti. Köppl byl mimo jiné spojován s volebním týmem prezidentského kandidáta, předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Podle většiny dolní komory porušil zásadu nestrannosti a nezávislosti. Köppl se už dříve vůči výtkám hájil slovy, že zákon neporušil.

Köppl se proti rozhodnutí Sněmovny bránil žalobou. Jeho právní zástupce Jan Tryzna v ní mimo jiné uvedl, že jeho klient poskytl poslancům zcela konkrétní námitky proti svému návrhu na odvolání. Ti se však k jeho argumentům vůbec nevyjádřila. „Usnesení Poslanecké sněmovny bylo téměř shodné s návrhem na odvolání," prohlásil právník.

Soud mu dal za pravdu. Z rozhodnutí Sněmovny podle něj není zřejmé, proč Köpplovy námitky zamítla. „Musí být seznatelné, jakými úvahami se žalovaný při zamítnutí námitek řídil," odůvodnila zrušení usnesení členka správního senátu Jitka Hroudová. Köppl, Tryzna ani právní zástupkyně Poslanecké sněmovny Jiřina Čížková se po skončení jednání k verdiktu nechtěli vyjadřovat.

Návrh na Köpplovo odvolání upozorňoval nejen na televizní vystoupení, v nichž byl označen jako člen Babišova marketingového týmu, ale také na platbu, kterou dostal z transparentního účtu hnutí ANO. V dokumentu se psalo i o smlouvách, které s Köpplem uzavřela Sněmovna a týkaly se práce pro místopředsedu dolní komory Karla Havlíčka a poslankyni Janu Pastuchovou (oba ANO).

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má 13 členů. Köppla vybrala Sněmovna v červenci 2021, do volby ho nominovalo ANO. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Sleduje také obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.

-čtk-