VLP zjednoduší strukturu, pohltí některé své firmy

pondělí, 03. listopadu 2014, 07:50 Tisk MediaGuru

Vydavatel regionálního tisku Vltava-Labe-Press připravuje úpravu struktury svých firem.

Společnost Vltava-Labe-Press, vydavatel 71 regionálních deníků Deník a několika týdeníků, plánuje úpravu ve struktuře svých firem. V rámci fúze dojde ke sloučení společností Novotisk, MixMedia a NewsLab se společností Vltava-Labe-Press.

Uvedené tři společnosti zaniknou a jejich jmění včetně práv a povinností přejde na VLP jakožto právního nástupce. VLP tak zjednodušuje svoji strukturu – v tiskárně Novotisk má VLP 51% podíl (49 % pak drží přes HKM Beteiligungs, dceřinou firmu mateřské společnosti Verlagsgruppe Passau). Společnosti MixMedia (založenou pro prodej online reklamy) a NewsLab (pro webovou a tiskovou grafiku) vlastní stoprocentně.

„Vydavatelství mělo od roku 1992 vždy své tiskárny,“ sdělila MediaGuru.cz předsedkyně představenstva Vltava-Labe-Press Jitka Bosáková. „V roce 2006 jsme získali prostřednictvím mateřské firmy další polygrafické kapacity a do roku 2012 probíhala konsolidace veškerých našich tiskárenských základen. V loňském roce jsme s majiteli, tj. HKM, začali připravovat řízení tiskáren přímo představenstvem VLP a výsledkem je současná fúze sloučením,“ dodala.

Podle Bosákové nejde pouze o zjednodušení řízení celé skupiny, ale i o kompaktnější obchodní politiku. „Pružněji tak využijeme našich obchodních týmů v regionech k získávání i polygrafických zakázek," upřesnila.

Do skupiny VLP zároveň patří magazínová společnost Astrosat (podíl VLP 51 %). Rovněž ta se po nedávných akvizicích rozhodla pro fúzi spřízněných firem, v rámci které se sloučí s vydavatelskými firmami Astrosat Media (dříve Sanoma Media), Astrosat Media CZ (dříve Sanoma Media CZ) a Easy Publishing.

Pod VLP se tím koncentrují novinové aktivity skupiny, pod Astrosat aktivity magazínové. Vedle toho je VLP většinovým vlastníkem ve společnosti Česká distribuční a 30% vlastníkem v internetovém mediazastupitelství AdActive.

-mav-