Ivo Valenta vstupuje do Parlamentních Listů

středa, 15. dubna 2015, 10:05 Internet & Mobil MediaGuru

Podnikatel Ivo Valenta vstupuje výrazněji do médií, je partnerem serveru Parlamentní Listy.

Server ParlamentníListy.cz získá nového strategického partnera. Podle informací MediaGuru.cz jím bude podnikatel Ivo Valenta (na fotografii vpravo), majitel skupiny Synot, která podniká ve dvanácti zemích. Valenta má v provozující společnosti serveru Our Media získat poloviční podíl.

Společnost Our Media ve středu kolem poledne informaci potvrdila. Uvedla, že Our Media v těchto dnech dokončila jednání se strategickým investorem společností WCV World Capital Ventures Cyprus Limited, která je mateřskou společností firmy Synot. „Z pozice akcionáře nebude naše skupina zasahovat do činnosti a fungování Parlamentních listů. Přicházíme proto, abychom pomohli tento koncept rozvinout a mohli se podílet na mezinárodní expanzi,“ řekl Ivo Valenta. Server označil za úspěšný. „ParlamentníListy.cz jsou skutečně nezávislé české médium, kterému nikdo nediktuje, co a jak má psát. Na jeho obsahu se totiž z podstatné míry podílí sami politici, podnikatelé a odborníci z nejrůznějších profesí. Právě proto jsem se rozhodl, že akcionářským vstupem naší skupiny pomohu dalšímu rozvoji tohoto mediálního projektu,“ dodal Valenta.

Jak už jsme informovali v únoru, server Parlamentní Listy se stal předmětem zájmu investorů a mediálních skupin. Spolumajitel Michal Voráček tehdy uváděl, že v případě vstupu investora do společnosti má být důležitá perspektiva rozvoje serveru do budoucna. Počítá se s expanzí mimo ČR. První zemí pro expanzi má být Slovensko, kde by na podzim letošního roku měl startovat sesterský server ParlamentniListy.sk.

Pro Ivo Valentu znamená vstup do Parlamentních Listů angažovanost v médiích na národní úrovni. Jde tak o dalšího tuzemského podnikatele, který do médií vstupuje. Na mediální scéně je Valenta dosud aktivní pouze jako vydavatel regionálního listu Dobrý den s Kurýrem, který vychází na Slovácku.

Skupina Synot, kterou Valenta vlastní, se pohybuje zejména v loterijním průmyslu. V Česku pod ní spadá celkem 11 společností, zaměstnávajících přibližně 700 lidí. Sám Ivo Valenta je aktivní i v politice, loni na podzim byl za Uherské Hradiště zvolen senátorem.

Server Parlamentní Listy zahájil svoji činnost v roce 2010, první data o návštěvnosti z jednotného výzkumu NetMonitor jsou k dispozici od dubna 2011. Od té doby se návštěvnost serveru zvýšila téměř trojnásobně. Průměrná měsíční návštěvnost se pohybuje nad úrovní 0,5 mil. reálných uživatelů (zdroj: NetMonitor, únor 2015).

Michal Voráček by si měl v Parlamentních Listech svůj podíl ponechat. „S  novými partnery máme společně chuť pustit se jak do mezinárodní expanze Parlamentních listů, tak do dalších mediálních projektů. Věřím, že naše vzájemná spolupráce pomůže mimo jiné i posílení nezávislosti médií v České republice, protože právě koncept Parlamentních listů je na této filozofii postaven,“ uvedl. 

Voráček je vlivný mediální podnikatel. Na začátku 90. let stál u začátků společnosti Ringier na tuzemském trhu. Uváděl např. týdeník Profit a bulvární deník Blesk, byl spjat s hlavními médii, která v Česku působí – např. TV Prima nebo TV Nova.

Michal Voráček
Michal Voráček

-mav-

Aktualizováno ve středu 15.4. 2015 v 11:50 o potvrzení společnosti Our Media.