Mladí mají rádi černá auta, světlejší barvy jsou bezpečnější

čtvrtek, 01. ledna 1970, 01:00 Výzkum MediaGuru

Mezi mladými lidmi vede u aut jednoznačně černá auta. Přednost jí dává 21 % Čechů ve věku 18 až 29 let.

Nejpreferovanější barvou auta je mezi mladými lidmi jednoznačně černá. Přednost jí dává hned 21 % Čechů ve věku 18 až 29 let. Vyplynulo to z exkluzivního průzkumu GE Money Auto, který proběhl současně v pěti evropských zemích. Obecně přitom čeští řidiči preferují auta červená, která zároveň považují za nejbezpečnější vzhledem k silničnímu provozu.

"Výsledky průzkumu GE Money Auto naznačují, že budeme v budoucnu na silnicích potkávat čím dál více černých automobilů, neboť stále více mladých řidičů si pořizuje vlastní automobily. Černá barva také zvítězila v preferenci mladých i v ostatních sledovaných zemích, tedy Německu, Maďarsku, Polsku a Rumunsku," říká Jan Hrubý, marketingový ředitel GE Money Auto. 

Která barva je nejbezpečnější?

Odborníci na barvy považují tmavá auta za méně bezpečná než auta světlá. Například za šera či v noci lze světlejší auto spatřit až ve čtyřnásobné vzdálenosti na rozdíl od aut tmavých. Ve stupnici bezpečnosti barev vede, dle mínění odborníků, bílá, následuje ji červená barva. Ta je také mezi českými řidiči obecně bez rozdílu věku nejpreferovanější barvou u automobilů. Auto v této barvě si přeje mít celkem 23 % dospělých Čechů. Červená přitom výrazně vítězí především u žen, zatímco u mužských řidičů je žádanější stříbrná metalíza.

"Z našich zkušeností jednoznačně vyplývá, že bezpečnost je při koupi auta jedním z nejdůležitějších kritérií. Zájemci ale hlavně kladou požadavky na aktivní bezpečnost, jako je systém ABS, airbagy, citlivost na boční vítr a podobně. Požadavky na pasivní bezpečnost, jakou je například barva auta a jeho vybavení například handsfree sadou, obvykle stojí až na druhém místě," doplňuje Jan Hrubý.

Co národ, to jiné auto!

Zatímco Češi dávají přednost červeným autům, ne tak je tomu u ostatních národů. Například Němci jednoznačně preferují stříbrnou metalízu (24% německých řidičů), Rumuni pak auta bílé barvy (20%). Poláci, stejně jako Češi, upřednostňují auta červené barvy (17% polských řidičů). Poněkud nerozhodní jsou v této oblasti Maďaři, kteří favorizují hned tři barvy najednou, a to červenou, modrou a bílou.

Exkluzivní průzkum GE Money proběhl letos v lednu a únoru mezi respondenty v České republice, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Německu, na representativním vzorku dospělé populace jednotlivých zemí. Průzkum pro GE Money provedla společnost TNS AISA.