Logo BMW se objevuje v očích kinodiváků

středa, 22. prosince 2010, 12:07 Výzkum MediaGuru

Zavřete oči, uvidíte logo BMW. BMW se v Německu dostalo doslova a do písmene do hlav diváků v kinech. MediaGuru ví jak.

Za pomoci průlomové zábleskové technologie BMW v Německu testuje kinospot, který neobsahuje viditelné logo. Místo toho se během reklamy objeví velmi intenzivní záblesk jako od fotoaparátu a následně jsou diváci požádáni, aby zavřeli oči.

V ten moment diváci vidí post-obrázek vytvořený zábleskem. (U nás známý jako Purkyňův). Písmena "BMW" se objeví přímo před zavřenými víčky, stejně jako když se podíváte do sluníčka a zavřete oči, ještě chvíli vidíte na sítnici kotouč.

Záblesk je generován zpoza plátna, mezi bleskem a plátnem je umístěna maska s vyřezanými písmeny BMW.

Schema flash technologie

Zábleskový spot byl natočen v angličtině a BMW plánuje po testování v Německu jeho nasazení na jiných trzích, zatím ale nerozhodlo kde.

V emotivním černobílém spotu na motocyklovou divizi BMW Motorrad hraje tovární jezdec BMW, druhý z letošního mistrovství světa motocyklů třídy Superbike, Ruben Xaus.

Během dramatických záběrů na kterých řídí superbike se Ruben svěřuje se svými důvody, proč se po okruzích řítí dvousetkilometrovou rychlostí - "žiju svůj sen." Hned potom se pan Xaus obrací na diváky: "Zavřete oči. Podívejte se do sebe. Možná je to i váš sen. Je to ve vás. zavřete oči a uvidíte to." Podívá se přímo do kamery a přikazuje "Zavřete je. Teď."

Jakmile diváci poslechnou, vidí na sítnici ještě chvíli písmena BMW.

Video popisující celou case study (samotná reklama začíná v čase 1:15):

Společnost BMW prohlašuje, že záblesk je zcela neškodný. Na kampani pracuje pro BMW agentura Serviceplan.

Zajímavost na konec. Video je uvedeno starým čínským příslovím: Řekni mi a já zapomenu, ukaž mi a já si možná zapamatuji, zapoj mě [do toho] a já porozumím."