Vývoj TV v lednu a jarní programové změny očima Martina Nováčka

pondělí, 07. února 2011, 09:33 Výzkum MediaGuru

Vedoucí elektronických médií nákupního sdružení OPera Martin Nováček hodnotí vývoj televizních stanic v lednu a srovnává ohlášená jarní programová schémata televizí Nova a Prima.

Leden – před bednu vlezem. Tak by se dalo charakterizovat chování většiny populace v prvním měsíci roku. Zima a tma nahnaly diváky před TV obrazovky a ani nebývalý výskyt repríz – tak charakteristický pro toto období – je neodradil. Na podíly sledovanosti jednotlivých TV stanic to zásadní vliv nemělo, a tak je k zaznamenání pouze stále rostoucí podíl TV Barrandov, která boduje nasazením repríz normalizačních seriálů „Major Zeman“ a „Žena za pultem“. Programy ČT dosáhly 27 %, skupina Nova 35 %, skupina Prima 22 %, TV Barrandov 6 % a AT Media 2 %, vše v kategorii 15+.

Bude platit i „únor - ještě tam budem“? Na tuto otázku nám měly dát odpověď tiskové konference Novy a Primy o jarním TV schématu. Co jsme se dozvěděli?

Nova se drží při zdi

TV Nova příliš kreativity nepředvedla. Od února vrací na obrazovky seriálové trvalky – Ulici i „Ordinaci“ ve standardních časech. Údajnou poptávku diváků po ještě větší porci romantiky chce Nova naplnit masakrálním nasazením romantického seriálu Tisíc a jedna noc turecké provenience, který zatím pokořil Rumunsko, Slovensko, Chorvatsko i Slovinsko. Uniknout mu na TV Nova od 6.2. bude téměř nemožné, neboť bude vysíláno 8 hodinových dílů týdně, a to vše v prime time. Od 20. února s emocemi vypomůže i další řada soutěže SuperStar a v březnu nové díly Comebacku. TV Nova se také rozhodla více využít potenciál svého zpravodajského týmu a rozšířit své pravidelné zpravodajské relace o dvě časová pásma - polední (12.00) a noční (22.30). Větší atraktivitě zpravodajství má dopomoci nová dotyková obrazovka, kterou bude mít redakce k dispozici.

Odvážnější Prima

TV Prima je v zavádění nových pořadů odvážnější a slibuje uspokojit různorodější skupiny diváků. Romantickým duším vrací do vysílání seriálu Cesty domů z dílny bývalých tvůrců novácké Pojišťovny štěstí. Divákům lačným ztrapňujících se celebrit předhazuje Čápi s mákem a Nikdo není dokonalý. Kdo má rád cizí neštěstí, uvítá Soukromá dramata od novácké dvojice Klíma- Kroupa či seriál Aféry, ve kterém bude Pavel Kříž hledat důvody rozpadu manželských párů. A komu by chyběl humor dvojice Genzer-Suchánek, nalezne jej v pátek na Primě v novém pořadu Partička. V neposlední řadě nabízí TV Prima tři nové reality show – Farmář hledá ženu, Mami, ožeň mě – pro ty, kteří se nepoučí ze seriálu Aféry, a Šéfka pro ty, kteří si stále myslí, že jejich nadřízený je pes. Samozřejmě nebudou chybět ani nejúspěšnější formáty TV Prima – podvečerní Prostřeno a páteční Show Jana Krause. Na Primě si opravdu vybere každý.