Bulvární týdeníky bojují s internetem

středa, 15. června 2011, 07:41 Výzkum Martina Vojtěchovská

Na bulvární týdeníky doléhá v letošním roce vliv internetu. Jejich prodeje jsou nižší než dříve.

Průměrné prodané náklady tuzemských týdeníků se za letošní první čtyři měsíce snížily oproti loňskému celoročnímu průměru o více než 6 %. V průměru se tak letos každý týden prodá 2,392 mil. výtisků týdeníků. Přestože nejde o nějaké dramatické snížení, které je navíc nižší než průměrný pokles na deníkovém trhu, nelze si nevšimnout, že citelněji jsou poklesy prodaného nákladu postiženy týdeníky bulvární nebo společenské.

Do určité míry kopíruje trh týdeníků vývoj mezi deníky, a to zejména u nedělních verzí deníkových titulů – Nedělní Blesk, Nedělní Aha! a Nedělní Sport, kde jsou letošní prodané nálady o cca 9-14 % nižší než za celý rok 2010.

Také ale u dalších titulů, které staví zejména na rychlých a stručných informacích, jsou letos patrnější nižší prodané náklady. Rovněž 14% snížení se letos zatím týká bulvárního týdeníku Šíp plus a společenského týdeníku Story, který sice ze segmentu bulvárních časopisů dávno vystoupil, přesto je ale z pohledu typu informací spíše zpravodajským typem periodika. Výčet doplňuje bulvární Rytmus života, jehož výtisků se zatím letos prodalo o 11 % méně než vloni.

Je velmi pravděpodobné, že důvodem tohoto trendu je internet a distribuce podobného typu informací tímto kanálem. Letošní rok je v tomto ohledu do jisté míry průlomový, protože dosud se na bulvárních týdenících vliv internetu příliš neprojevoval, nebo alespoň ne tak jako letos.

Naopak v letošním roce se zatím daří ekonomickým titulům, zejména Profitu a Ekonomu, které oproti loňsku prodaný náklad zvýšily. A také zpravodajskému Respektu, motoristickému Světu motorů a spokojený může být také ženský týdeník Chvilka pro tebe.

Více o prodeji týdeníků v rubrice Data.