Digitální svět ovládne trh médií

čtvrtek, 16. června 2011, 07:03 Výzkum MediaGuru

Obrat z internetových služeb má v Česku podle nové zprávy PricewaterhouseCoopers vzrůst na 37 mld. Kč v roce 2015.

Jak ukázal aktuální průzkum PwC Global Entertainment & Media Outlook 2011-2015, tahounem růstu v oblasti médií a zábavy v následujících letech má být globální ekonomické oživení a pokračující posun od tradičních k digitálním médiím. Zatímco nyní tvoří digitální formáty 26 % tržeb odvětví, v roce 2015 by to mělo být téměř 34 %. O tento výrazný posun se postarají především chytré telefony a rozvoj mobilních a bezdrátových sítí umožňující rychlejší stahování dat.

Postupující digitalizace podle PwC přináší „zlatý věk“ pro zákazníky a poskytovatele, kteří se naučili plně využívat možností digitálního světa.

Přístup k internetu si spotřebitelé neodepřeli ani v krizi, a tak toto odvětví zaznamenalo v roce 2010 stejně jako v roce 2009 globální meziroční nárůst shodně o 9,2 %. Jeho obrat podle PwC vzroste z 270 miliard dolarů v roce 2010 na 408 miliard v roce 2015. V Česku PwC v následujících pěti letech předpokládá obdobný nárůst, a to z loňských přibližně 20 miliard korun na téměř 37 miliard korun v roce 2015.

Stále více spotřebitelů očekává, že média a jejich obsah budou zdarma. Přesvědčit lidi, aby platili, bude obtížné. Firmy budou muset pochopit, co je přidaná hodnota pro zákazníka. Zákazníci rádi hrají aktivní roli při vytváření obsahu produktů firem zábavního průmyslu a médií a jsou ochotni za privilegium, které jim umožní „předběhnout ve frontě“ a získat přístup k obsahu dříve, zaplatit.

Zároveň dochází k výraznému posunu od obchodního modelu, který zahrnuje nakupování a vlastnění obsahu, jež je uložen na přenosových zařízeních, k placení za právo spotřebovávat prostřednictvím zapůjčení z virtuálních serverů (cloudu).

Útraty konečných spotřebitelů v sektoru zábavy a médií vloni na celém světě vzrostly o 2,2 %, v Česku dokonce o 4,7 %. Podle studie porostou následujících pět let tržby českého trhu zábavy a médií v průměru o 6,8 % ročně.

-mav-