Vydavatelům letos chybí přes půl miliardy

úterý, 07. června 2011, 07:28 Výzkum Martina Vojtěchovská

Za první čtyři letošní měsíce představovaly hrubé příjmy z inzerce v tisku 5,225 mld. Kč, o téměř 10 % méně než za stejnou dobu vloni.

Příjmy z inzerce tuzemských vydavatelů poklesly meziročně podle hrubých údajů monitoringu o více než 500 mil. korun. Srovnání letošního období od ledna do dubna ve srovnání se stejným obdobím vloni tedy představuje podle monitoringu 10% pokles. Reálně tak lze očekávat, že snížení bude o něco vyšší.

Přestože pořadí top 5 nejsilnějších tuzemských vydavatelství se v zásadě nemění, dochází vlivem poklesu u některých z nich ke změnám podílů na trhu. Inzertně největší vydavatelství Ringier Axel Springer, které meziročně nezaznamenalo podle monitoringu pokles v inzertních příjmech, zvýšilo za rok svůj podíl na inzertním printovém trhu o více než 2 % na necelých 19 %. Také druhá nejsilnější skupina Mafra si za rok v podílu polepšila o cca 2 %. V letošním roce tak dále dochází ke koncentraci reklamních investic pod nejsilnější vydavatele. Desítka největších vydavatelství se už v objemu inzerce letos přiblížila 75 %, zatímco vloni ve stejném období to bylo 72 %.

I když je monitoring určitým odhadem situace na inzertním trhu, přináší výpověď o trendech jeho vývoje. Z tohoto pohledu se zdá být letošní vývoj varovný zejména pro deníkové vydavatele. Inzertní objem vydavatelství Vltava-Labe-Press (regionální tituly Deník) je letos v hrubých číslech o 186 mil. Kč nižší než vloni, objem inzerce vydavatelství Economia (Hospodářské noviny) se za rok snížil o 36 mil. Kč, Borgis (Právo) o 31 mil. Kč a Metro ČR (bezplatný deník Metro) o 10 mil. Kč.

Objem inzerce vydavatelství, I-IV/2011 vs. I-IV/2010

Podíl vydavatelů na inzertním trhu, I-IV/2011 

Zdroj: Kantar Media