Spotřebitelská důvěra zase klesá

pátek, 12. srpna 2011, 08:05 Výzkum MediaGuru

Špatná zpráva pro marketéry: spotřebitelská důvěra je celosvětově na nejnižší úrovni za období posledních šesti čtvrtletí.

Z pravidelného výzkumu společnosti Nielsen vyplývá, že spotřebitelská důvěra byla v letošním druhém pololetí na nejnižší úrovni za posledních šest zkoumaných  čtvrtletí. Z jednotlivých světových regionů byla přitom důvěra konzumentů nejnižší v Evropě a naopak nejvyšší v asijsko-pacifickém regionu.

Podle výzkumné zprávy „Global Online Consumer Confidence Survey“ se ve druhém letošním čtvrtletí neobjevily pozitivní zprávy, které by spotřebitele k investování motivovali. „Slabé ekonomické výsledky, zpomalující se výroba a inflace v Asii, zintenzivňující se zadlužení v Evropě a pokračující politická nestabilita na Středním Východě společně s rostoucími výdaji amerických domácností se odrazily na důvěře spotřebitelů,“ uvádí se ve studii. Uvedené faktory tak ve druhém čtvrtletí oslabily naděje na rychlé ekonomické zotavení v následujících 12 měsících.

Spotřebitelé tak pořád vnímají, že ekonomická krize neustoupila. „Data za druhé čtvrtletí odhalují, že spotřebitelé se v myšlenkách vracejí zpět od období krize a utahují opasky více než v posledních 12 měsících zvolného vylepšování,“ konstatuje dále studie. Záměry spotřebitelů investovat poklesly podle posledních výsledků výzkumu ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci ve všech sledovaných oblastech – od investování do cenných papírů, nákupu oblečení, cestování nebo nového nákupu elektronických přístrojů.

Skutečností, že spotřebitelé stále vnímají, že období recese ještě neustoupilo, je i to, že 58 % respondentů výzkumu uvedlo, že recese pro ně neskončila. Je to nejvyšší číslo za poslední rok. Z nich si pak více jak polovina myslí, že recese se jich bude týkat ještě následující rok.

Do studie Nielsen je zařazena i Česká republika. Úroveň spotřebitelské důvěry ve sledovaném druhém čtvrtletí se zde podle výzkumu zvýšila o jeden bod, když celkový index dosáhl 76 – tedy lehce nad evropským průměrem (74).  

Nielsen mapuje spotřebitelskou důvěru a plány spotřebitelů investovat od roku 2005. Do výzkumu je zařazeno 56 zemí, dotazování se účastní 31 tis. respondentů a probíhá online.   

Vývoj spotřebitelské důvěry ve světě

Zdroj: Nielsen

-mav-