Výhled marketingových rozpočtů v Evropě stále opatrný

úterý, 27. března 2012, 07:30 Výzkum MediaGuru

Marketingoví manažeři v Evropě zatím nemluví o růstu investic. Situace se naopak zlepšuje v Severní Americe.

Očekávání ohledně vývoje marketingových rozpočtů se zvyšují v Severní Americe a v Asii, ale v Evropě zatím zůstávají marketéři opatrní. Vyplývá to z globálního marketingového indexu Warc. Index vychází z panelu reprezentujícího téměř 1300 marketingových a mediálních manažerů, stejně jako pracovníků reklamních agentur a dalších představitelů komunikačního průmyslu.

Z výzkumu, datovaného k letošnímu březnu, vyplývá, že se očekávání vývoje marketingových rozpočtů ze strany zástupců odvětví globálně ocitlo na mírně optimistické bázi (skóre 51,5 bodu na škále, kde 50 představuje nárůst). Oproti loňskému listopadu (index 43,9) a letošnímu únoru (index 49,3) tak představuje březnový výsledek vylepšené očekávání ohledně vývoje marketingových rozpočtů.

Nejpozitivněji přitom vidí vývoj marketingoví manažeři v Severní Americe (56,1), což je ještě více než výhled marketérů v Asii (index 51,6). Evropští marketéři zatím tak optimističtí nejsou (index 47,9). Index přesto naznačuje určité vylepšení i v evropském regionu oproti očekávání z posledního loňského čtvrtletí.

Pokud jde o jednotlivé mediatypy, nejvíce šancí k růstu spatřují marketéři v oblasti digitálu a v mobilní reklamě. Televize se objevuje na prostřední úrovni, zatímco nejnižší očekávání ohledně růstu jsou spojena s reklamou v rádiu a s novinovou inzercí.

-mav-