Tesco překlopí svůj e-shop do 3D

úterý, 25. září 2012, 07:34 Marketing MediaGuru

Retailový řetězec pracuje na spuštění trojrozměrné verze svého elektronického obchodu. K online nakupování tak chce přitáhnout více zákazníků.

Razantní změna ve stylu nakupování čeká zákazníky, kteří ve Velké Británii využívají služeb elektronického obchodu společnosti Tesco. Namísto prohlížení katalogu produktů budou totiž již brzy nakupovat způsobem typickým pro nepočítačový svět, tedy procházením mezi regály se zbožím.

Tesco se na tamním trhu totiž chystá ke spuštění 3D e-shopu, který má svou strukturou simulovat klasické kamenné prodejny. Firma tak chce zvýšit komfort při nakupování a rozšířit tak počet zákazníků nakupujících přes tento kanál. Některé online uživatele totiž odrazuje často zdlouhavé proklikávání stránkami s nabízenými výrobky.

Firma bude prvním obchodním řetězcem, který na saturovaném trhu s online nákupy každodenního zboží podobnou možnost nabídne. Dosavadní retailové projekty ve 3D, budované zejména v době vrcholící horečky okolo online světů typu SecondLife, se masivního rozšíření nedočkaly.

Britská firma se ale o inovaci v e-commerce snaží trvale. V Jižní Koreji například nabízí výrobky na stěnách ve stanicích metra, kde lidé mohou nakupovat pomocí mobilních telefonů a QR kódů. Na londýnském letišti Gatwick zase zkoušela obchod vytvořený na technologii augmented reality.

Rozvoj elektronického obchodování ve Velké Británii usnadňuje vysoká penetrace rychlého internetu, stejně rapidní adopce kódu HTML5 a především rozvoj trhu s chytrými a 3D televizemi. Kromě počítačů má být nový obchod totiž přístupný například pomocí televizorů Samsung a Panasonic či skrze herní konzole.

Tesco, stejně jako například eBay či Amazon, patří k obchodníkům, kteří mají veřejně přístupné rozhraní API. A jsou tedy otevřeni nezávislým technologickým vývojářům, kteří mohou připravovat vlastní aplikace. Jednou z podobných je aplikace softwarové firmy Keytree, jež na platformě Microsoft Xbox umožňuje procházet virtuálním obchodem Tesco za pomoci senzorů snímajících pohyb nakupujícího (viz video).

-lmr-