Opravdu krvavé reklamní kampaně

sobota, 13. října 2012, 09:00 Reklama MediaGuru

Krev se svou expresivní symbolikou má potenciál dodat reklamní komunikaci na síle.

Když se řekne krev, vytane každému na mysli trochu jiný obraz. Pro někoho je krev spojena s bolestí, agresivitou, násilím, případně i smrtí. V těchto případech krev spíše teče než kape, občas crčí, tryská, nebo ve spojení s bolestivou dřinou se i potí.

Na druhou stranu krev je zároveň i symbolem života. Když neproudí nebo jí je nedostatek, je život v zásadním ohrožení. Krev v tomto případě zachraňuje a rázem se z ní stává dar. Navíc dokáže krev nerozlučitelně spojovat – pokrevní pouto je nezpochybnitelné.

Se všemi těmito významy si hraje i reklamní komunikace. Krev jako známka agresivity se většinou používá tam, kde je potřeba upozornit na společenské problémy, ať už politické, či ekologické povahy. Není tedy divu, že se velmi často objevuje v kampaních neziskových organizací. Zajímavě využila krev například francouzská agentura TBWA\Paris v animované kampani pro srílanskou organizaci Justice for Muttur. Pomocí fiktivního příběhu vykresleného na bílém tričku vyzývá k podepsání video petice za zahájení vyšetřování zabití 17 humanitárních pracovníků v roce 2006.

 

Expresivity krve se využívá i za účelem šokovat. Vzpomeňme, jak Prahu v loňském roce pokryly stopy krve rozpité ve sněhu, které avizovaly příchod Dextera na obrazovky televizní stanice Prima Cool. Outdoorová kampaň šokovala natolik, že byla nakonec Radou pro televizní reklamu prohlášena za neetickou.

Svou vlastní krev použila na billboard německá kreativní agentura serviceplan, která tak chtěla vyzdvihnout své pracovní odhodlání.

Skutečnou krev nalila do speciálního plakátu na podporu dárcovství krve i brazilská agentura Blackninja.

 

Upozornit na užitečnost dárcovství krve je zajisté úctyhodná záležitost, nicméně reklamní kampaně se nemusí omezovat jen na to. Slovenská kampaň Moje krvna skupiny od digitální agentury Zaraguza vytvořila například platformu na propojení potenciálních dárců s těmi, kdo danou krevní skupinu právě potřebuje.

Dárcovství krve svérázným způsobem využila i další slovenská agentura Core 4, která nabízela za darovanou krev volné vstupenky na krvavý horor Spiknutí.

 

Nakonec lze sílu tematiky krve využít i pro řešení dlouhodobých politických problémů. Na pokrevním poutu postavila svou kampaň izraelská agentura BBR Saatchi & Saatchi pro neziskovou organizaci Peres Centre for Peace, která pokrevním spojením překlenula nesmiřitelné rozpory Izraelců s Palestinci.

-kch-