E-commerce: Předpověď pro Vánoce 2012

úterý, 20. listopadu 2012, 07:20 Marketing MediaGuru

Své predikce k vývoji internetového obchodu během letošních svátků vydala již řada světových firem. Všechny očekávají vyšší zisky.

Pro e-commerce, stejně jako další obchodníky, jsou Vánoce vrcholem sezóny. Ty letošní mají dle předpovědí světových firem skončit pro internetový retail pozitivně.

Meziroční růst mají vykázat všechny hlavní světové trhy, včetně ekonomickými obtížemi zkoušené Evropy. Následující rekapitulace shrnuje nejzajímavější predikce, které se letošních Vánoc na internetu týkají.

Google
Internetový vyhledávač v říjnu uveřejnil průzkum, podle něhož zákazníci plánují ve srovnání s loňskými svátky utratit za Vánoce v průměru o 5,3 procenta více. A Google se pídil také po nejužitečnějším zdroji informací pro vánoční nákupy; 80 % nakupujících za takovýto zdroj označilo internet. Následují letáky prodejců (60 %) a reklama v obchodech (51 %).

Amazon
Světová jednička v internetovém obchodě na základě dat z předchozích let očekává, že nejnáročnějším dnem pro e-commerce bude letošní 3. prosinec. V tom se shodne s britskou firmou Marin Software, podle níž je však při pohledu celého měsíce nejrušnějším obdobím právě probíhající listopad.

eBay
Dle předpovědí serveru eBay letos podíl vánočních dárků zakoupených přes mobilní telefony vroste na jednu třetinu. Další expanzi m-commerce brání především rychlost připojení a problémy s nedostatečným časem pro provedení plateb. Lidé proto telefony a přenosná zařízení používají spíše pro kontrolu cen a vyhledávání informací.

FedEx
Americká firma FedEx očekává, že množství vánočních zásilek z online obchodů vzroste oproti loňsku o 13 procent.

-lmr-