Výdaje na mobilní reklamu se zdvojnásobily

čtvrtek, 17. ledna 2013, 07:30 Výzkum MediaGuru

V loňském roce se dvojnásobně zvýšily v celosvětovém měřítku výdaje na mobilní reklamu.

V roce 2012 se výdaje na mobilní reklamu více než zdvojnásobily, uvedl to server eMarketer.com. Do výdajů server zahrnuje displejovou reklamu a reklamu ve vyhledávání jak na chytrých telefonech, tak na tabletech. Naopak stranou ponechává reklamní SMS.

Podle zjištění serveru dosáhly výdaje za uplynulý rok celosvětově výše 8,41 miliard amerických dolarů, což je o více než 4 miliardy více než předcházející rok. Pro srovnání: v roce 2010 bylo na mobilní reklamu vydáno pouze 2,34 miliard dolarů.

Na základě dosavadních zjištění, analýzy makroekonomické situace a historických podmínek daného reklamního trhu server dále předpovídá, že se výdaje do roku 2016 zvýší na globální úrovni o 338 %.

Nejrychleji výdaje za uplynulý rok rostly na území Severní Ameriky, zvláště ve Spojených státech, kde došlo k nárůstu o 220 %. Dvojnásobku bylo dosaženo také na Blízkém Východě a v Africe.

V západní Evropě došlo k 95% nárůstu, přičemž nadprůměrných hodnot dosáhlo Švédsko, Velká Británie, Nizozemí a Dánsko. Ve východoevropském regionu výdaje vzrostly o 93,5 %, přičemž údaje České republiky nejsou specifikovány.

Z hlediska výdajů na jednoho mobilního uživatele se v Severní Americe investovalo v roce 2012 30 amerických dolarů na uživatele. Předpověď na letošní rok je o 16 dolarů vyšší. V západní Evropě se letos počítá s výdaji ve výši 19 dolarů na uživatele, v Asii pouze se 4 dolary.

Zdroj: eMarketer.com

-kch-