Herní úspěchy světových značek

pondělí, 18. února 2013, 01:30 Marketing, Reklama MediaGuru

Propagace uvnitř videoher dnes patří ke standardům herního průmyslu. Vždy tomu tak ale nebylo. Prohlédněte si nejvýznamnější reklamní milníky za posledních 20 let.

Průměrný věk hráče počítačových her dosahuje dle americké Asociace zábavního softwaru překvapivých 37 let. A s tím, jak se auditorium videoher v posledních letech neustále rozšiřuje, přesahuje herní průmysl hranice své kategorie a stále více ovlivňuje tvorbu Hollywoodu či obsah světových televizních stanic.

Potenciál počítačových her si dobře uvědomují také světoví reklamní zadavatelé, přičemž někteří z nich jsou skutečnými průkopníky v této oblasti. Jedním z prvních byla německá sportovní značka Adidas, která své jméno propaguje ve fotbalové hře FIFA již od roku 1994.

Dalším pionýrem je značka cereálií Chex, která již v roce 1996 se svým produktem nabídla brandovanou hru Chex Quest. Úspěšná videohra běžela na rozhraní tehdy oblíbené hry The Doom.

Brandbuilding v oblasti videoher dlouhodobě provozuje i značka automobilů Jeep. Nejprve se závody automobilů zmiňované značky objevovaly na přenosném Game Boyi, posléze pak i na konzolách PlayStation.

V současnosti se Jeep posunul od vlastních závodních her k product placementu v jiných projektech, konkrétně například v kultovní hře Call of Duty. Tu dokonce, ve spolupráci se vývojářskou firmou Activision, využívá k propagaci i v tradičních médiích.

Inovátorem na poli počítačových her se stala také značka chipsů Doritos. Poté, co si v roce 1999 poprvé otestovala sponzorství hry Jet Moto 3, se počítačovým hrám za účelem propagace začala soustavně věnovat. Asi největšího úspěchu dosáhla pomocí crowdsourcovaých her Doritos Crash Course a Harms Way, které na základě tipů od vlastních spotřebitelů uvedla na platformě Microsoft Xbox.

V loňském roce pak počítačovým hrám značné píár nejen mezi marketéry zajistila společnost Hyundai, a to když pomocí mobilní aplikace umožnila hráčům na newyorském Times Square hrát na jinak tradičně reklamních plochách.

-lmr-