Babiš chce být v Mafře pouze finančním investorem

čtvrtek, 27. června 2013, 12:10 Aktuality MediaGuru

Miliardář Andrej Babiš nebude v žádném řídícím orgánu vydavatelské skupiny Mafra, ve které chce po jejím koupení vystupovat pouze v pozici finančního investora. Kvůli zachování nezávislosti nechce v budoucnu mluvit s novináři této skupiny, ani jim prý neposkytne žádné interview. Babiš to dnes řekl novinářům na tiskové konferenci jeho politického hnutí ANO 2011.

Vydavatelská skupina Mafra, jejíž koupi od německých vlastníků Babiš oznámil ve středu, bude zařazena přímo pod mateřskou firmu Agrofert Holdingu. V budoucnu také počítá s tím, že Mafra odkoupí regionální týdeník 5plus2. Plánuje i spolupráci se serverem Česká pozice, na který Babiš ročně podle dřívějších vyjádření přispívá dvaceti miliony korun.

Podnikatel zopakoval, že nezávislost médií je pro něj důležitá. „Pokud bych chtěl ovlivňovat média, novináři si o tom řeknou,“ dodal. Jeho politické hnutí ANO 2011 v denících a časopisech z mediální skupiny bude prý inzerovat za tržní ceny.

Skupina Mafra je jednou z předních mediálních skupin působících na českém trhu. Je mimo jiné vydavatelem deníků Mladá fronta Dnes, Lidové noviny, Metro, provozovatelem internetových portálů iDNES.cz či lidovky.cz. Její aktivity zahrnují také televizní stanici Óčko a virtuálního mobilního operátora Mobil.cz. Do skupiny patří také divize Mafraprint. Mediální skupina zaměstnává asi 1100 zaměstnanců.

Koupě mediální skupiny, která byla oznámena ve středu, podléhá ještě schválení antimonopolního úřadu.

-čtk-