Generace Y se baví na internetu, ale důvěřuje TV

čtvrtek, 20. června 2013, 16:43 Výzkum MediaGuru

Česká generace Y je o poznání pesimističtější než její vrstevníci ve světě. Ráda se baví na internetu, informace ale hledá v televizi.

Nad čím přemýšlí generace Y, čeho se bojí a čím se baví, ukazuje celosvětová studie realizovaná agenturou Penn Schoen Berland, kterou zpracovala pro společnost Telefónica a Financial Times. Kvantitativní průzkum probíhal online metodou na přelomu ledna a února letošního roku na vzorku více než 12 tisících zástupců mladé generace ve věku 18 až 30 let. Češi byli zastoupeni 500 respondenty.

Mladí Češi jsou ve srovnání se svými vrstevníky ve světě méně optimističtí a mají více obav z budoucnosti. Přesto však více než tři čtvrtiny z nich pociťují spokojenost se svým životem. Na druhou stranu polovina z nich si myslí, že země, v níž žijí, má už své lepší dny za sebou, ačkoliv ve světě tento názor převládá jen u jedné třetiny mladé populace. Nejoptimističtější jsou mladí z Asie a Jižní Ameriky. Za největší problém svého regionu dotazovaní Češi vnímají ekonomiku, sociální nerovnost a politickou nestabilitu. Více než polovina se obává, že nebude mít dost peněz na důchod.

Nejvíce českých příslušníků generace Y věří, že na úspěšnou budoucnost je připraví studium cizích jazyků, dávají mu přednost před technickými obory i ekonomií. Téměř tři čtvrtiny mladých Čechů mají jasno, kde chtějí být za deset let, ale vyjadřují obavy z přechodu ze školy do profesního života. Až 80 % jej považuje za obtížný, kdežto ve světě tento názor sdílí 63 % mladých. Na druhou stranu si tři čtvrtiny mladých Čechů myslí, že ve své zemi mají dostatek příležitostí podnikat nebo zrealizovat dobrý nápad. Následně jim však chybí podnikatelský duch, neboť jen třetina dotázaných by podnikání považovala za důležité. Ve světě se pak podnikání zamlouvá více jak polovině mladých.

Naprostá většina (85 %) mladých Čechů hodnotí jako dobré až excelentní své znalosti a používání moderních technologií. Svůj život prožívají online a nové technologie jsou pro ně nezbytnou součástí jejich života. Až 94 % mladých v České republice se domnívá, že moderní technologie pomáhají překonávat jazykové bariéry a 78 % je považuje za důležité při získávání zaměstnání. Více  než polovina (58 % ) zástupců generace Y vlastní chytrý telefon, což je však mnohem méně než ve světě, kde ho vlastní až 76 %.

Pro mladé Čechy internet a sociální média představují nejdůležitější zdroj pro zábavu (61 %) i v krizových situacích (39 %). Pokud však hledají důvěryhodné informace, spoléhají spíš na televizi (38%), a to dokonce více než ve světě (36 %).


Více se dozvíte zde.

-kch-