Google je největší mediální firmou podle příjmů

pondělí, 03. června 2013, 07:11 Výzkum MediaGuru

V žebříčku největších mediálních firem se Google posunul na první pozici před DirecTV, News Corporotaion a Walt Disney.

Zpráva Třicítka největších světových vlastníků médií, který vypracovala agentura ZenithOptimedia, přináší žebříček největších světových mediálních společností podle mediálních příjmů. Nejnovější zpráva se týká finančního roku 2011. ZenithOptimedia definuje příjmy z médií jako veškeré příjmy pocházející z podnikatelské činnosti, která podporuje reklamu – televizní vysílání, vydávání novin, internetové vyhledávání, sociální média atd.

Čtyři vlastníci internetových médií (Facebook, Google, Microsoft a Yahoo!) získali v roce 2011 v příjmech z internetové reklamy 49,2 mld. USD, a to z celkové sumy 77 mld. USD, jež byla na reklamu celosvětově vynaložena. Jen sám Google získal 49 % z celosvětových výdajů na internetovou reklamu. Znamená to, že čtyři společnosti ovládají 64 % všech světových výdajů na internetovém reklamním trhu.

Navzdory vzestupu digitálních médií je většina příjmů z médií generována tradičními médii a zábavními společnostmi, jež vytvářejí a distribuují obsah. Ze 30 největších globálních vlastníků médií tvoří 22 společnosti, jejichž hlavní činností je přilákat publikum obsahem, který pro generování příjmů z médií zůstává i nadále zásadní. Šest z 10 největších vlastníků médií je producenty obsahu, a to včetně News Corporation na třetím místě a Walt Disney na místě čtvrtém. Těchto 22 společností generovalo v roce 2011 příjmy z médií o celkové výši 169 mld. amerických dolarů, tj. 61 % celkové částky generované největší třicítkou.

Od doby, kdy agentura v roce 2010 zveřejnila svůj žebříček naposledy, postoupilo do horní třicítky pět společností: Facebook, Microsoft, Globo, ProSiebenSat.1 a Sanoma.

Top 30 globálních majitelů médií

Zdroj: ZenithOptimedia

-mav-