(Ne)vinné vtípky zaměstnanců na úkor značky

sobota, 08. června 2013, 08:36 Marketing MediaGuru

Zaměstnanci představují ambasadory značky par excellence. Mohou ji výrazně pomoci, ale také mohou způsobit katastrofu.

Firmy vynakládají nemálo peněz, času a energie na budování značky a její propagace u cílových zákazníků prostřednictvím tradičních formátů, jako je reklama či PR. Často však zapomínají na jeden z důležitých marketingových nástrojů: na svoje zaměstnance.

Ve chvíli, kdy zaměstnanci milují značku, pro kterou pracují, dokážou divy. Jsou zapálení pro svou práci, umí nadchnout zákazníky a dělají značce dobré jméno. Přístup personálu je jedním ze základních elementů, které zákazníci u značky hodnotí. „Když jsou zaměstnanci angažovaní, podávají v práci vyšší výkony, pracují efektivněji a jsou hodnotnější pro celou společnost,“ říká Allan Steinmetz z americké Asociace národních reklamních zadavatelů. Jejich přínos dokládá i loňská studie Towers Perrin: společnosti s vysokým počtem angažovaných zaměstnanců mají o 19 % vyšší obrat.

Přesto se budování vztahu zaměstnanců ke značce většina firem příliš nevěnuje. Důsledky se pak projevují různě, od přetrpění pracovní doby po vtípky, většinou na úkor firmy, které obletí celý svět. Důsledek jednoho takového vtípku teď na vlastní kůži zažívá síť rychlého mexického občerstvení Taco Bell, jejíž zaměstnanec se v kalifornské pobočce nechal vyfotit při olizování připravovaného jídla.

Nevhodná fotografie se v neděli 2. června objevila na Facebookovém profilu společnosti a způsobila doslova peklo. Kromě rozhořčených fanoušků získala společnost Taco Bell takového zájmu médií, o němž se jí ani nesnilo. Podobně nechvalně se v loňském roce proslavil Burger King s fotografií svého zaměstnance stojícím v salátu.

Společnost Taco Bell v pondělí vydala oficiální prohlášení, na které odkazuje všechny lamentující fanoušky. Ujišťuje v něm, že ani jeden z olíznutých výrobků se nedostal až k zákazníkům, nevhodná fotografie byla podle společnosti pořízena v rámci školení a jakési interní soutěže a použité výrobky následně zničeny. Nicméně vzhledem k poškození značky byl onen olizující zaměstnanec spolu se svým fotografem vyhozen.

I když Taco Bell pečlivě odpovídá na každý z komentářů na svém Facebooku, značka je tímto (ne)vinným vtípkem poškozena na dlouhou dobu dopředu. Zaměstnanec, který by svou značku miloval, by pravděpodobně podobný vtípek udělal a hlavně zveřejnil jen těžko.

-kch-