ÚOHS: Economia může převzít Centrum Holdings

pátek, 28. června 2013, 17:28 Aktuality MediaGuru

Vydavatelství Economia miliardáře Zdeňka Bakaly může převzít internetovou společnost Centrum Holdings. Fúzi schválil antimonopolní úřad, který se transakcí zabýval od konce května. Společnost Centrum Holdings provozuje například zpravodajský server Aktuálně.cz. Rozhodnutí již nabylo právní moci, sdělil v pátek 28. června ČTK předseda úřadu Petr Rafaj.

Spojením Economie a Centra vznikne společnost s ročním obratem přes jednu miliardu korun. Kupní cenu strany nezveřejnily. Součástí transakce jsou také firmy Webfarm a Webfarm Slovenská republika, DALTEN media a Atlas UA v likvidaci.

Dojde tak k propojení vydavatele deníku Hospodářské noviny, týdeníku Ekonom a serverů iHned.cz a volny.cz s provozovatelem webových portálů Centrum.cz a Aktualne.cz.

ÚOHS posuzoval dopad spojení zejména na trzích poskytování on-line reklamního prostoru, poskytování on-line zpravodajství a maloobchodního prodeje prostřednictvím internetu, kde se aktivity spojujících se subjektů horizontálně překrývají. Tržní podíly ve všech těchto oblastech budou po spojení pod hranicí 25 %, která představuje vyvratitelnou právní domněnku podstatného nenarušení hospodářské soutěže. Přitom na všech relevantních trzích vždy působí významnější soutěžitelé, než je spojením vzniklý subjekt. Riziko narušení hospodářské soutěže pak nehrozí ani v důsledku vertikálního propojení, k němuž dojde zejména v oblasti on-line reklamy, tj. ve vztahu mezi zadavateli reklamy a poskytovateli reklamního prostoru.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem dospěl Úřad k závěru, že posuzované spojení nezvýší tržní sílu spojujících se soutěžitelů natolik, aby mělo za následek podstatné narušení hospodářské soutěže v posuzovaných oblastech. 

Společnost Economia je lídrem trhu v oblasti ekonomických deníků, časopisů a odborných obchodních periodik a online médií v Česku. Vznikla v roce 1990. Podniká také na Slovensku prostřednictvím své dceřiné společnosti Ecopress. Jediným akcionářem Economie je společnost BXR Media Limited, kterou vlastní investor a podnikatel Bakala.

Centrum Holdings je přední poskytovatel digitálního mediálního obsahu a služeb v ČR. Kromě ČR má aktivity také na Slovensku a v Chorvatsku. Dosavadním vlastníkem Centrum Holdings byla americká finanční skupina Warburg Pincus. V ČR provozuje mimo jiné portály Centrum.cz, Atlas.cz, online deník Aktuálně.cz a Deník Insider. Firma také spravuje kolem pěti milionů e-mailových účtů.

Cílem dlouhodobé strategie Economie je transformovat vydavatele především ekonomického tisku v digitálního a technologického lídra mezi tuzemskými mediálními domy, uvedlo vydavatelství v dubnu v tiskové zprávě.

Antimonopolní úřad se bude v příštích týdnech zřejmě zabývat také situací kolem mediální skupiny Mafra, kterou chce převzít miliardář Andrej Babiš. Mafra vydává celostátní deníky Mladá fronta DNES a Lidové noviny a provozuje řadu dalších médií.

-kch-