Weby psaly nejvíc o ČEZu. Negativně i pozitivně

pondělí, 20. ledna 2014, 16:08 Marketing MediaGuru

Podle Media Tenor si weby nejvíc z firem všímaly ČEZu. Měl nejvíc pozitivních i negativních článků.

Společnost ČEZ byla v minulém roce nejčastěji zmiňovaným subjektem v oblasti podnikového zpravodajství. O energetické společnosti zároveň zaznělo nejvíce pozitivních ale i negativních informací. Na dalších místech žebříčku se umístily České dráhy, VZP, Škoda Auto a společnosti OKD a NWR. Vyplynulo to z roční analýzy společnosti Media Tenor, která sledovala hlavní české zpravodajské servery.

Zpravodajské servery pokračovaly zejména ve sledování vývoje sporu mezi ČEZem a Albánií. „Zatímco ztráta licence vedla k negativnímu obrazu firmy v médiích, hrozící arbitráž přiměla Albánii se se společností dohodnout a i díky tomu se navýšil počet pozitivních výpovědí o ČEZu,“ popsala analytička agentury Věra Bartalosová. Dominanci ČEZu ekonomickému zpravodajství na serverech idnes.cz, ihned.cz, aktuálně.cz, novinky.cz a e15.cz potvrzuje nejen nejvyšší počet výpovědí celkem, ale také výrazný náskok nad druhými Českými drahami, které oproti energetickému koncernu získaly mediální prostor poloviční.

V první desítce nejčastěji zmiňovaných firem se relativně nízký podíl negativních informací podařilo udržet pouze České spořitelně, PPF a dopravci RegioJet. „S relativně nejintenzivnější nepříznivou prezentací v loňském roce zápolily propojené společnosti NWR a OKD, Dopravní podnik hlavního města Prahy, Tesco Stores, ale také technologický gigant Apple,“ upřesnila dále Bartalosová.

Naopak na množství pozitivního hodnocení v médiích si loni nemohla stěžovat Škoda Auto, která dosahovala rekordního prodeje svých automobilů, s čímž souvisely také vysoké tržby i objem zisku plynoucího mateřskému koncernu. Výrobce bodoval také v  žebříčcích zákaznické důvěry. Model Škoda Octavia navíc postouil do finále o titul evropského auta roku.

Počet zmínek o firmách v online médiích, 2013

TOP 10 podniků s nejvyšší pozitivitou, 2013

TOP 10 podniků s nejvyšší negativitou, 2013

Zdroj: Media Tenor, období: 1.1. 2013 - 31.12. 2013

-mav-