Kampaň Extra.cz u Rady pro reklamu neprošla

středa, 02. července 2014, 15:47 Reklama MediaGuru

Reklama serveru Extra.cz je podle Rady pro reklamu neetická, server chystá další kampaň.

Reklamní kampaň bulvárního webu Extra.cz, který si letos na jaře připomněl rok své existence, je podle rozhodnutí Arbitrážní komise Rady pro reklamu (RPR) neetická. Rada tak reagovala na stížnosti několika lidí, kteří kampaň s použitím výrazu „koule“ napadli pro vulgárnost a dožadovali se stažení kampaně. Podle stěžovatelů působí sdělení jako reklama na eroticko-pornografický web a narušuje morální výchovu dětí.

Rada se ve svém rozhodnutí odvolává na Kodex reklamy, konkrétně na článek 1, který stanoví, že „reklama nesmí obsahovat tvrzení a vizuální prezentace, které by porušovaly hrubým způsobem normy slušnosti a mravnosti obecně přijímané těmi, u nichž je pravděpodobné, že je reklama zasáhne. Zejména prezentace lidského těla musí být uskutečňována s plným zavážením jejího odpadu na všechny typy čtenářů a diváků…“. Komise konstatovala, že výběrem neselektivního média (outdoor) byl tento vizuál zpřístupněn i necílovým skupinám. „Vztah vizuálu k propagovanému produktu není dán. Reklama je neetická,“ uvedla Rada.

Extracz_kampan

Server Extra.cz chystá podle svého šéfredaktora Pavla Novotného v reakci na rozhodnutí rady novou kampaň.

„Normálně bych si myslel, že se na Radě pro reklamu vrátili o třicet let zpátky, nebo to přehnali s halucinogeny, ale po zpětném prostudování ‚kauz’, kterými se ten orgán zabýval a závěrů, které vyvodil, se domnívám, že ta Rada ve skutečnosti neexistuje a jedná se o nějakou fikanou mystifikační akci dokumentaristy Víta Klusáka, případně jde o vtipný virál na tajně připravovaný seriál TV Barrandov cenzuře v rumunských státních médiích v 80. letech. Já opravdu nevím, co říct inteligentního, na odůvodnění, kde je argumentováno tím, že stížností bylo hodně a - považte - chodili okolo toho i senioři. Ale zcela vážně říkám, že na protest chystáme novou kampaň, která bude mít slogan: Máme ještě větší koule, než jste si mysleli,“ vzkázal Pavel Novotný.

-mav-