Zastoupení TV pořadů kriminálního žánru roste

středa, 13. srpna 2014, 11:07 Výzkum, TV MediaGuru

Pořadů s kriminální tematikou v televizi přibývá. Většina z nich se vysílá před 22. hodinou.

Pořadů s kriminální tematikou v televizi meziročně přibylo. Vyplývá to z rešerše serveru Děti a média, který již třetí rok po sobě sleduje, jaké mají pořady kriminálního žánru v českém televizním vysílání zastoupení. Rešerše z letošního roku ukazuje, že nárůst je oproti stejnému období předchozího roku patrný.

Rešeršováno bylo vysílání ve dvou týdnech, a to v týdnu od 27. ledna do 2. února a od 17. do 23. února. Stejně jako v předchozích letech se pozornost soustředila na všechny kriminální seriály bez rozdílu, tedy nejen na ty „tvrdé“, k nimž směřují divácké stížnosti nebo s jejichž vysíláním byla spojena správní řízení Rady pro televizní a rozhlasové vysílání. Stranou tedy byly ponechány jednotlivé kriminální filmy mimo seriálové řady. Rešerše se týkala programů ČT1, NOVA, Nova Cinema, Prima, Prima COOL, Prima love, Televize Barrandov a Fanda. Na programech ČT2 a Telka nebyly žádné kriminální seriály zaznamenány.

V uvedených dvou týdnech bylo letos zaznamenáno celkem 108 různých řad kriminálních seriálů, odvysíláno bylo 506 různých dílů, včetně repríz. Zatímco v loňském roce běželo ve stejném období pouze 87 seriálů a odvysíláno bylo 356 dílů.

Z celkového počtu 506 dílů jich bylo 349 odvysíláno v úseku od 6 do 22 hodin, což tvoří 69 % celkového počtu. Oproti loňskému roku je to o 86 více než v loňském roce (o 33 %). Jedná se o podobný nárůst, jaký proběhl v roce 2013 ve srovnání s rokem 2012.

Rešerše tedy ukázala, že výskyt kriminálních seriálů ve vysílání pozemních celoplošných televizních programů je stále značný a každým rokem roste. V odpoledních hodinách je přitom kumulace tohoto typu pořadů nejvyšší.

-kch-