ATO: Google hrubě manipuluje s daty

pátek, 26. září 2014, 06:44 Aktuality, TV MediaGuru

Televize a ostatní účastníci mediálního trhu sdružení v Asociaci televizních organizací (ATO) se ohradily proti způsobu, jakým společnost Google interpretuje výzkumná data. Jde o zprávu společnosti Google, podle které je kanál YouTube mezi mladými uživateli do 35 let sledovanější než tuzemské televizní stanice. Srovnání je založeno na kombinaci dat z několika výzkumů.

„Zpráva neváhá porovnávat deklarace s měřením, ignoruje odlišné cílové skupiny obecné televizní a internetové populace a porovnává tak naprosto neporovnatelné - i laikovi je zřejmé, že se jedná o lidi s rozdílným chováním. V jednom z klíčových grafů není vůbec uvedena věková cílová skupina, v textu je použito pouze slůvko „lidé“,“ rozčiluje se profesní televizní organizace.

„Je zcela nesmyslné srovnávat v jednom grafu čísla za online populaci a za TV populaci, jak Google činí u srovnání výkonu YouTube a TV stanic. Toto srovnání je pochopitelně výhodné pro YouTube,“ uvedl hlavní statistik peoplemetrového projektu ATO Tomáš Hanzák ze společnosti Mediaresearch.

„Data jsou výlučným vlastnictvím ATO.  K jejich použití jsme nedali souhlas, a důsledně se proti němu ohrazujeme. Nesprávná interpretace dat poškozuje naše členy, zejména provozovatele vysílání, tj.  Českou televizi, FTV Primu a další “ uvedla v této souvislosti jednatelka ATO Vlasta Roškotová. 

Tisková zpráva Googlu je podle názoru ATO čistou datovou demagogií a nabízí se otázka, zda je tento způsob PR pro český trh přijatelný. „Sdělení obsažené v tiskové zprávě považujeme z odborného hlediska za neprofesionální a zavádějící. Jsme překvapeni, že se tak stalo ze strany celosvětového technologického giganta, který takto dezinterpretuje data výzkumu od společnosti TNS Aisa,“ řekla k celé záležitosti Tereza Šimečková, předsedkyně představenstva Mediaresearch.

-mav-