Macháček vede Babišův Institut pro politiku

čtvrtek, 05. března 2015, 14:59 Aktuality MediaGuru

Novinář Jan Macháček povede Institut pro politiku a společnost, který na podzim loňského roku založil předseda politického hnutí ANO Andrej Babiš. Na zasedání 25. února se Macháček stal předsedou správní rady, ve které dále působí primátorka Prahy Adriana Krnáčová, europoslanec Pavel Telička, egyptolog Miroslav Bárta, bývalý senátor a šéf ČSÚ Edvard Outrata. Výkonným ředitelem se stal Pavel Fidler.

„Nabídka vést Institut pro politiku a společnost je skvělá výzva. Český politický a veřejný prostor potřebuje kultivaci a hloubkovou otevřenou diskusi, kterou bude institut s velkým a nejlepším profesionálním nasazením podporovat a poskytovat jí podporu a platformu,“ komentuje Macháček.

Funkci předsedy správní rady přitom do konce ledna zastával v Knihovně Václava Havla, za kterou stojí manželé Bakalovi. „Já si klidně dovedu představit i spolupráci s Knihovnou Václava Havla, především na tématech evropských, lidsko-právních i zahraničně politických. Institut bude otevřený všem názorům, nebude prostorem pro ideologizaci, nálepkování, očerňování či kádrování,“ doplnil Jan Macháček.

Správní radu vyměnil Macháček necelý měsíc poté, co ke konci ledna opustil Bakalovu Economii, kde působil jako ekonomický komentátor Hospodářských novin a týdeníku Respekt, který spoluzakládal. Od února píše pro deník Lidové noviny Babišovy Mafry.

-kch-