ATO vypíše v roce 2016 nový tendr na měření TV

čtvrtek, 11. června 2015, 14:18 Aktuality, TV MediaGuru

Asociace televizních organizací (ATO), která je zadavatelem výzkumu elektronického měření televizní sledovanosti, připravuje na příští rok vypsání zakázky na novou vlnu měření pro roky 2018-2022. Snahou je, aby v nové zakázce už byla začleněna otázka měření videoobsahu na různých zařízeních, tj. TV, PC/ notebook, tablet a mobil. ATO to uvedla na čtvrtečním semináři věnovaném crossmediálnímu měření. Vypsání tendru bude předcházet pilotní měření, které se uskuteční na podzim roku 2015.

Vypsání nového tendru by se podle stávajícího plánu mělo odehrát v prvním nebo druhém čtvrtletí roku 2016. ATO už proto otevřela diskusi k otázce crossmediálního měření s cílem ověřit si možnosti technologické realizace. V letošním roce začala asociace zjišťovat míru penetrace technologií mezi jednotlivci, jakož i informace o stavu crossmediální konzumace ve společnosti. Ve druhém pololetí letošního roku má dojít k ověření možnosti realizace měření a v průběhu prvního pololetí 2016 k vypsání tendru pro roky 2018-2022.

ATO už dříve uvedla, že v oblasti crossmediálního měření preferuje tzv. hybridní přístup měření, který kombinuje user-centric měření (měření na straně uživatele) a měření site-centric (měření zásahu z videoplayerů). „Myslíme si, že hybridní měření je nejvhodnější pro český trh, měří televize a online a umožní crossmediální plánování videoreklamy,“ uvedli za ATO Renata Týmová z České televize a Petr Miláček z televize Prima.

ATO ve čtvrtek rovněž prezentovala výsledky crossmediální studie. Výsledky přineseme v průběhu čtvrtečního odpoledne.

-mav-