Dny českého piva budou ve znamení speciálů

pátek, 25. září 2015, 08:34 Marketing MediaGuru

Týden ve znamení českého piva berou pivovary jako příležitost, jak dostat lidi do hospod.

Předvečer svátku Svatého Václava bude již potřetí zasvěcen oslavě českého piva. Dny českého piva, které si kladou za cíl připomenout pivní tradici a pozvat české spotřebitele do hospod na čepované, se letos navíc roztáhnou až do 3. října. Zúčastněné pivovary, kterých je celkem čtrnáct, si k této příležitosti většinou připravily ochutnávky pivních speciálů, degustační menu, či návštěvy sládků.

Ve znamení pivních speciálů

Gambrinus uvařil k této příležitosti ležák První chmel. Ochutnat ho budou moci lidé ve třech tisícovkách hospod po celém Česku. „Loňská várka prvního chmele se vypila v hospodách bleskurychle, a tak jsme jí letos uvařili raději o něco víc,“ říká sládek Gambrinusu Pavel Zítek.

2014_8_CHMEL_916_HR

Staropramen připravil nepasterizovanou dvanáctku, pro kterou si sládci vymysleli novou recepturu, vybrali pro ni speciální chmel z žatecké oblasti Údolí Zlatého potoka a využili pětinásobné chmelení. „Díky tomuto specifickému chmelu je pivo krásně aromatické. Převládá příjemné chmelové aroma a lehce ovocná vůně,“ popisuje Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen.

Staropramen Nepasterizovaná 12

Březňák přijde se speciálním polotmavým pivem Märzen, které odkazuje k druhu piva, jež se původně vařilo v březnu a poté celé léto leželo ve sklepích pivovaru. „Této tradici jsme zůstali věrni. Speciální polotmavé pivo na počest svátku svatého Václava jsme opravdu vařili letos v březnu, a to tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Pivo dále kvasilo v otevřených kádích na spilkách a skutečně dlouhých 150 dnů leželo v ležáckých sklepech,“ popsal vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Michal Rouč. 

MarzenOriginalBreznak-NaDrevu

Zubr si připravil svatováclavský extra hořký speciál, který bude čepován zdarma k podávanému jídlu. Benefitem malé pivo zdarma bude slavit české pivo ve vybraných hospodách také pivovar Svijany.

Na speciály budou pivovary většinou upozorňovat prostřednictvím POS materiálů v hospodách, přes sociální sítě, na internetu, ojediněle i také v outdooru.

Otevřené pivovary či přítomnost na slavnostech

U příležitosti Dnů českého piva otevřou mnohé pivovary také své brány a nabídnou prohlídky, degustace i doprovodný program. V Královském pivovaru Krušovice se budou každou hodinu konat prohlídky s degustací již v sobotu 26. 9., odpoledne za doprovodu hudby a s možností ochutnávky vepřových specialit. Prohlídky s degustací piva se budou opakovat i následující sobotu.

Ochutnávat se bude i při prohlídce 3. 10. ve Velkém Březně, ve stejný den se otevřou brány i ve Starobrnu. Pivovar Zubr se v Kroměříži opět zúčastní dvoudenních Svatováclavských slavností na výstavišti Floria.

-stk-