Petr Václavek: Reklama musí být hmatatelná

sobota, 17. října 2015, 08:42 Reklama MediaGuru

Většina reklam vychází z vágních insightů, myslí si Petr Václavek.

V současnosti se stále více uživatelů snaží vyhnout obtěžujícím formám reklamy. V České republice si reklamu na svých zařízeních blokuje až 12 %. I to by mělo vést její tvůrce k zamyšlení. „Kreativci by měli vytvářet taková sdělení, která by byla hmatatelná,“ myslí si Petr Václavek, Digital Account Director z kuvajtské agentury Impact & Echo BBDO, jenž vystupoval ve čtvrtek 15. října na konferenci Marketing Challenge Forum, zaměřené na B2B marketing. Za hmatatelnou přitom označuje reklamu, která osloví spotřebitele a poskytne mu zkušenost.

Marketingový přístup, který zasype spotřebitele nevyžádanou reklamou, se stává přežitkem, nyní je potřeba připravovat komunikaci na míru. Úspěchu dosáhnou značky nyní jen v případech, kdy komunikaci vystaví na zákaznické zkušenosti a skutečných insightech. „Problémem současné reklamy je ale to, že valná většina vychází z insightů velmi vágního typu,“ říká Václavek.

Potřeba je podle něj neustále poznávat spotřebitele a jeho potřeby, být relevantní a oslovit jej tam, kde se pohybuje. Nutné je přijít se správnou nabídkou ve správný čas na správném místě. Výsledkem tak bude přirozená a autentická zkušenost se značkou, která dokáže spotřebitele opravdu zapojit, a nikoliv jen vyrušit. Jedině ten spotřebitel, který má se značkou dobrou zkušenost, ji bude doporučovat a obhajovat.

V komunikaci je zásadní být vidět, a to jak v offline, tak online prostředí, přičemž je jen velmi krátkozraké se při dnešním rychlém technologickém vývoji spoléhat pouze na jeden kanál. „Čím víc jste vidět, tím lépe,“ domnívá se Petr Václavek a dodává, že spolu s tím je však nutné, aby značky říkaly jen to, za co by se samy postavily. „Vždy svým kreativcům říkám, že pokud by nebyli ochotni si kampaň, kterou vymýšlí, dát na svůj Facebook, nestojí jejich nápad za nic,“ dodává.

V žádném případě reklama nesmí nudit. A to ani v tak nudných sektorech, jako je průmysl, energetika nebo nákladní automobily. To, že jde udělat úspěšnou reklamu i v B2B oblasti, která zaujme, dokázalo v poslední době třeba Volvo se svými slavnými testy, v nichž figuroval i Jean-Claude Van Damme, nebo GE se svou kampaní založenou na dětské imaginaci.

-stk-