Crowdfunding novinářských projektů je na vzestupu

čtvrtek, 28. ledna 2016, 10:00 Výzkum MediaGuru

Novinářských projektů, na které se vyberou peníze ve veřejné sbírce, po celém světě přibývá.

Na sklonku roku 2013 přestal po více než 20 letech vycházet satirický časopis Sorry. Jeho rotující šéfredaktoři, Fefík a Vářka, se s tím však nehodlali smířit a zkusili na jeho obnovu vybrat peníze přes crowdfunding. Na serveru HitHit.cz založili sbírku na znovuoživení časopisu alespoň v internetové verzi a dnes již časopis vychází znovu i na papíře.

Pozitivní zkušenosti mají s crowdfundingem však i další novinářské projekty. Například DVTV Daniely Drtinové a Martina Veselovského se loni na Startovači podařilo vybrat přes dva miliony korun na rozvoj. Za získané peníze se rozšířil tým, byl přidán archiv podcastů rozhovorů, debat i jejich přepisy. Finančně byly na již zmíněném HitHit.cz podpořeny také časopisy FullMoon nebo Unijazz magazín. Díky Penězdroji se může rozjet komiksový časopis XRXmag. Přes Katalyzátor získala bývalá šéfka nových médií České televize Pavlína Kvapilová více než 200 tisíc korun na videoprojekt Elegantní Česko.

Podpora novinářských projektů přes crowdfunding globálně roste. Podle studie Pew Research Center bylo v období od dubna 2009 do září 2015 jen na serveru Kickstarter, který je možné využívat i na českém trhu, podpořeno 658 novinářských projektů, a to celkovou částkou téměř 6,3 milionů USD (157 mil. Kč). Každým rokem přitom počet projektů i objem darovaných peněz narůstá. „Crowdfunding umožňuje redakci či vydavatelství realizovat projekt, aniž by na něj odčerpávali peníze od inzerentů nebo zdražovali. Obrací se na čtenáře s nabídkou, aby jim pomohli být lepší. To se těžko odmítá,“ vysvětluje narůstající trend Pavel Eichler, spoluzakladatel českého HiHitu. 

CrowdfundedJournalism

Crowdfunding zdaleka nevyužívají jen jednotlivci či skupiny jednotlivců, byť jich je většina (72 %). Financování touto cestou využívají i mediální domy (22 %) a veřejné instituce (7 %).

MediaOrganizations

Podpořeno bylo za uplynulých šest let celkem 14 různých mediálních formátů, nejčastěji magazíny, webové stránky a knihy, přičemž největší objem peněz získaly webové projekty. Možné je financovat jak vznik konkrétního článku, reportážní cestu, tak celé periodikum.

Magazines

„Žurnalistických projektů přibývá, ale stále nevyužívají zdaleka všechny možnosti, které jim crowdfunding nabízí,“ myslí si Pavel Eichler. Pro získání podpory je podle něj potřeba nejen skvělý nápad a nadšení, ale komunita zapálených fanoušků kolem projektu a zajímavé odměny. „Například časopis Sorry má dlouhá léta budovanou základnu srdcových fanoušků a čtenářů, kteří neváhali časopis podpořit. Svou roli hraje také lidskost, uvěřitelnost a v neposlední řadě humor, který časopisu Sorry nechybí,“ dodává.

-stk-