Květen ve znamení 700. výročí narození Karla IV.

pátek, 06. května 2016, 14:51 Marketing MediaGuru

U příležitosti 700. výročí narození se stává Karel IV. tématem médií i veřejného prostoru.

V sobotu 14. května to bude přesně 700 let od narození Karla IV. Jeho výročí připomínají výstavy, koncerty, prohlídky, publikace či tematické speciály v médiích.  Hlavním komunikačním tématem se Otec vlasti letos stal i pro destinační kampaně agentury CzechTourism a pražské organizace Prague City Tourism.

Všechny aktivity oficiálních partnerů národních oslav – od výstav „Císař Karel IV. 1316 – 2016“ ve Valdštejnské jízdárně, „Civitas Carolina aneb stavitelství doby Karla IV.“ či „Dílo Karla IV. v běhu století“ přes koncert „Pocta Karlu IV.“ České filharmonie po webové projekty agentury CzechTourism – propojuje jednoduché logo z dílny studia Najbrt, jenž je tvořeno písmenem K, číslicí 700 a letopočty 1316 a 2016. Mezi nimi je hvězdička, odkazující na hvězdu na koruně z Karlova vyobrazení na votivním obraze Jana Očka z Vlašimi nebo na jednu z mnoha hvězd na stropě kaple sv. Kříže na Karlštejně.

logo-Karel

Destinační kampaně ve znamení Karla IV.

Karel IV. se stal hlavním tématem destinačních kampaní hlavního města i agentury CzechTourism, jež má na starosti marketingovou komunikaci oslav pro oblast cestovního ruchu.

Svou letošní kampaní se sloganem „Prožijte královské zážitky na karlovských místech“ cílí CzechTourism nejen na tuzemské turisty, ale i potenciální návštěvníky z vybraných zemí, zejména ze Slovenska, Německa, Ruska, Polska, Francie, Rakouska, Švýcarska a zemí Beneluxu. Mediálně sází především na online, sociální sítě a produktové PR prostřednictvím cestovatelských a zpravodajských webů.

Jádro kampaně, jež se nese v duchu dlouhodobého komunikačního konceptu „Česko – Země příběhů“, tvoří internetová stránka s příběhy, kalendářem akcí k výročí a interaktivní mapou po místech spjatých s postavou Karla IV. V nabídce jsou středověké slavnosti, přednášky, výlety i hra po Praze Královské mysterium.

CTCT2

Karel IV. se stal tématem i pro Prahu, která spustila speciální stránky KarlovaPraha.cz s přehledem karlovských akcí, návrhy památek k navštívení a pěších tras. Připraveny jsou speciální brožury „Praha Karla IV. – 700 let“ s podtitulem „Když všechny cesty vedly do Prahy“. Na výroční akce upozorňuje rovněž venkovní reklama.

Karel IV. v médiích

Římský císař a český král plní už nějakou dobu také česká média. Partneři oslav – Česká televize a Český rozhlas – k nim připravili speciální obsah, z tématu výročí těží ale i ostatní televize, rádia, deníky a časopisy.

Česká televize spustí k výročí třináctidenní tematický program obsahující čtyři desítky pořadů, včetně výpravného filmu režiséra Václava Křístka Hlas pro římského krále a dokumentárního cyklu Sedm pečetí Karla IV., dále sociální síť ze 14. století Liber Facialis a interaktivní komiks pro děti. „Projekt KIV. Boží král propojuje klasickou počítačovou hru a vzdělávací obsah s rozsáhlým komiksem, vykreslujícím příběh českého panovníka zejména z lidské stránky,“ vysvětluje vedoucí dětského portálu ČT :D Štěpánka Sunková. Komiks, jenž bude spuštěn 12. května, je dílem výtvarníka a animátora Matyáše Trnky, pod hudbou je podepsána hudební skupina Ponk.

Sociální síť Liber Facialis nastíní, jak by mohla vypadat FB zeď Karla IV., na níž přispívají mimo jiné první manželka Blanka z Valois nebo nevlastní bratr Václav Lucemburský.

Český rozhlas si k oslavám přichystal projekt Karel je King, který má s nadsázkou představit zajímavá a méně známá fakta ze života Karla IV. „Neformálním pohledem na historii a Karla IV. chceme oslovit zejména mladé a mladě smýšlející publikum,“ popisuje Edita Kudláčová, šéfka Kreativního centra Českého rozhlasu. Základem je multimediální web s audiomystifikacemi, audioparafrázemi, články, videoobsahem a soutěží o Noc na Karlštejně. Stěžejní část představuje osmidílný seriál audioparafrází, parodující známé televizní formáty, v režii Jana Prušinovského.

Do projektu se zapojili například moderátoři Václav Moravec, Michaela Jílková, Vojtěch Bernatský, architekt David Vávra, režisér a herec Miroslav Krobot nebo herci Vojtěch Dyk, Jaroslav Plesl a David Prachař, jenž se ujal role Karla IV. Vrcholem bude 14. května event, který bude koncipován v duchu Karlovy narozeninové oslavy.

Speciální přílohy a seriály připravila k výročí také skupina Mafra: Lidové noviny od 15. dubna vydávají třicetidílný seriál Otec vlasti Karel IV. – Legenda a skutečnost, který připravila ve spolupráci s Historickým ústavem AV ČR a Národním archivem, pro Mladou frontu Dnes napsal šestidílný seriál historik Vlastimil Vondruška, na portálu iDnes.cz poběží multimediální speciál s kvízy, videem či infografikou.

-stk-