Počet virtuálních asistentů roste, ale ne v mobilech

sobota, 22. července 2017, 09:20 Výzkum MediaGuru

Virtuální asistenti jsou stále oblíbenější v domácnostech, ale v mobilech jejich pozice slábne.

Využití virtuálních asistentů v domácnostech roste, naopak v mobilních telefonech klesá. Vyplývá to z výzkumu společnost Verto Analytics, jež sledovala vývoj virtuálních asistentů na americkém trhu.

V květnu letošního roku využívalo ve svém chytrém telefonu virtuálního asistenta 71 milionů dospělých Američanů, což je o 17 milionů méně než v listopadu loňského roku. Čas, který lidé s virtuálním asistentem strávili, se snížil o více než polovinu.

pa

Nejpopulárnější z mobilních virtuálních asistentů zůstává Siri od společnosti Apple, kterou používá 15 % uživatelů, i v tomto případě však jejich počet klesá, a to jak z pohledu používání na denní i měsíční bázi. „Navzdory vší propagaci fungují virtuální asistent stále kostrbatě a pomalu, proto se masivní rozšíření zatím nekoná,“ vysvětlil Hannu Verkasalo, CEO společnosti Verto Analytics.

Opačná situace však panuje u virtuálních asistentů určených pro domácnost. Amazon se svým zařízením Echo a operačním systémem Alexa, jehož vývoj chce údajně zpřístupnit i vývojářům třetích stran, zaznamenal 325% meziroční nárůst – z 0,8 milionu uživatelů se počet unikátních uživatelů zvýšil na 2,8 milionu. Jiný systém Cortana od společnosti Microsoft dosáhl 0,7 milionu uživatelů, což značí 350% nárůst.

Podle Verkasala lze u domácích zařízení pozorovat, že technologie s umělou inteligencí jsou teprve ve své rané fázi a spotřebitelé si k nim stále hledají cestu. Z analýzy také vyplývá, že lidé před a po dotazech zadaných virtuálním asistentům nejčastěji používali navigaci nebo vyhledávali v oblasti zábavy. Mezi typické uživatele patří starší ženy.

-stk-