Síť Radiokomunikací pro DVB-T2 přibírá Novu i ČT

úterý, 23. ledna 2018, 10:20 TV MediaGuru

Přechodová síť Českých Radiokomunikací se rozšiřuje o stanice Nova, Nova Cinema, ČT:D a ČT art.

Zdroj: České Radiokomunikace

Zdroj: České Radiokomunikace

Přechodová síť Českých Radiokomunikací (ČRa) pro vysílání ve vyšším standardu DVB-T2 dále zvyšuje pokrytí a rozšiřuje nabídku televizních programů. Od úterý 23. ledna se do nabídky přidávají programy Nova a Nova Cinema a také stanice ČT:D a ČT art.

Pokrytí sítě se zvyšuje na 97,6 % domácností, vysílání se nově spouští také z vysílačů Ústí nad Labem - Buková hora a Děvín - Mikulov.

Vstup stanic Nova a Nova Cinema do přechodové sítě ČRa následuje krátce poté, co skupina Nova vstoupila se všemi svými stanicemi do přechodové sítě 13 Radima Pařízka. Technický ředitel skupiny Nova Josef Uher tento krok blíže nespecifikoval. „Je to věc nabídky a poptávky. Jsme rádi, že můžeme našim divákům zpřístupnit i naše stanice v DVB-T2," uvedl. Zmíněné stanice jsou tak v tuto chvíli v obou přechodových sítích. Jak tomu bude do budoucna, Nova zatím nesdělila. 

Nova se zároveň domluvila s ČRa na zahájení vysílání v HbbTV. Dosud se jednání o vstupu hybridního vysílání Novy do sítě ČRa nacházela v patové situaci. „Stane se tak v dohledné době," uvedl Josef Uher.  Mělo by jít řádově o týdny. 

Celkem je v přechodové sítí ČRa 18 stanic a tato přechodová síť je už téměř naplněna. Místo je ještě pro jednu rozhlasovou stanici. V přechodové síti vysílají všechny TV stanice ze současného multiplexu 2 a multiplexu 3, upřesnil ředitel regulace a strategie ČRa Marcel Procházka. To je i důvod, proč se do přechodové sítě nově zařazují stanice ČT:D a ČT art, které dosud v multiplexu 3 vysílaly, a výhledově se do přechodové sítě zapojí i Televize Seznam, která právě po ČT:D a ČT art obsadila místo ve třetím multiplexu.

Až bude dostavěná přechodová síť České televize (pravděpodobně jaro 2018), přesunou se kanály ČT:D a ČT art do této sítě. Uvolní tím v přechodové síti místo pro Televizi Seznam.

Zleva: Marcel Procházka (ČRa), Martin Gebauer (ČRa) a Josef Uher (TV Nova) , foto: MediaGuru.cz

Zleva: Marcel Procházka (ČRa), Martin Gebauer (ČRa) a Josef Uher (TV Nova) , foto: MediaGuru.cz

Na DVB-T2 je podle ČRa v tuto chvíli vybaveno 22 % televizorů v českých domácnostech, uvedl generální ředitel ČRa Martin Gebauer

Výstavba přechodových sítí pro DVB-T2 se v letošním roce dokončuje, finálně bude zprovozněno 26 vysílačů (k dnešnímu dni zprovozněno 22 vysílačů). V roce 2019 by měla začít osvětová kampaň k přechodu na DVB-T2. Podle výzkumů už o DVB-T2 slyšelo 60 % lidí. Souběžné vysílání DVB-T a DVB-T2 by mělo být maximálně dvouleté (2019 a 2020). Přechod na DVB-T2 má být ukončen v roce 2020. 

Celou prezentaci Českých Radiokomunikací si můžete prohlédnout níže.

-mav-