Footshop: Chceme být značka s názorem

čtvrtek, 22. února 2018, 13:15 Marketing Kateřina Straková

Mnoho značek v zahraničí se názoru nebojí, u nás tomu zatím tak není, a to chceme změnit, říká šéf Footshopu Peter Hajduček.

Peter Hajduček, foto: Footshop

Peter Hajduček, foto: Footshop

Footshop, obchod s teniskami, založil Peter Hajduček v roce 2011 jako svou bakalářskou práci. „Chtěl jsem propojit svůj profesní svět online marketingu se svou zálibou ve skateboardingu a hip hop koncertech, a tak jsem si jako téma vybral založení internetového obchodu,“ popisuje. Dnes Footshop provozuje e-shop v 11 jazykových mutacích a dva kamenné obchody v Praze a Bratislavě. Na svých pobočkách pořádá eventy, které jsou schopny přilákat stovky mladých zákazníků, investuje do komunikace na YouTube a letos chce pracovat na tom, aby se stal názorovou značkou. Pro další rozvoj a zahraniční expanzi se nově spojil také s novým partnerem - investiční skupinou Enern. 

V únoru jste přestěhovali svou pražskou prodejnu z Dopravních podniků do Vnitroblocku. Proč jste se rozhodli právě pro tento prostor? 

Pěkný prostor pro kamenný obchod se hledá velmi těžko, obvykle to zabere tak rok, my jsme na to ale měli jen tři měsíce. Když nám přišlo oznámení, že se musíme kvůli přestavbě z Bubenské vystěhovat, první, co mě napadlo, bylo zavolat klukům z Vnitroblocku (jedná se o Lukáše Žďárského a Jakuba Zajíce, zakladatele Vnitroblocku, Radlické Sportovny či Kavárny, co hledá jméno, pozn. red.). Už tehdy jsem měl pocit, že k sobě máme blízko tím, co děláme, a poté, co jsme se začali scházet a diskutovali jsme o plánovaných aktivitách, dávalo naše propojení čím dál větší smysl. Navíc je Vnitroblock opravdu moc pěkný prostor, a osobně jsem přesvědčen, že to je ve výsledku pro nás to nejdůležitější, protože lidi si umíme přivést kamkoliv, ale když ten prostor nemá ducha, nefunguje to.

Nebojíte se, že Vnitroblock bude na čas zavřený tak, jak tomu bylo v loňském roce? Není to pro kamenný obchod přece jen velké riziko? 

Myslím, že máme s kluky z Vnitroblocku jednu společnou vlastnost – do mnoha věcí se vrháme po hlavě a ne vždy úplně promyšleně. Věřím, že podobná situace už nyní nehrozí, kluci mají prostor řádně pronajatý a problémy s požární bezpečností jsou vyřešeny. A kdyby se přece jen něco přihodilo, jsme ochotni to riziko s nimi podstoupit, přece jen nejsme ti, kdo vyskakují první z lodi, když se potápí. Pokud nastane jakýkoliv problém, budeme ho řešit společně. 

Dalším rizikem tohoto spojení může být jistá ztráta vizibility značky Footshop… 

V rámci Vnitroblocku máme pro sebe celý prostor původního signature store. Naše plocha vypadá více jako obchod, je vizuálně oddělená od zbytku prostoru, a navíc máme k dispozici ještě vstupní plochu, kterou budeme využívat ke kampaním. Zároveň uvažujeme i o nějakém prostoru v bezprostředním okolí, kterým bychom mohli zvýšit vizibilitu z ulice. 

V marketingové strategii Footshopu mají stěžejní místo eventy. Budete je s ohledem na nový prostor nějakým způsobem proměňovat? 

Určitě chceme s eventy pokračovat. Nemáme pro ně striktní koncept, může to být kino, divadlo, tanec, eventy spolu se značkami, které prodáváme, či k uvedení našich vlastních kolekcí. Cílem je především naše zákazníky neustále překvapovat, a doufám, že v novém prostoru nám to půjde ještě lépe. Zatímco v Bubenské jsme měli jen 150 m2, ve Vnitroblocku máme k dispozici 400 až 500 m2. Pro nás je to jako čisté plátno, které chceme pomalovat. Chceme tu trojnásobnou velikost využít k vyprávění příběhů, k lepší prezentaci produktů, k vystavení našich fotografií, které fotíme s českými nebo slovenskými fotografy. Umožňuje nám to představit prémiové produkty, oblečení i doplňky, protože Footshop už dávno není jen o teniskách.

Navíc, nyní plánujeme některé aktivity spolu s Vnitroblockem. Ve čtvrtek 15. února tak například proběhla akce Plný Block. Na ní jsme uvedli naši kolekci Zero Waste, kterou jsme připravili s Petrou Ptáčkovou. 

Kromě Petry Ptáčkové jste se také spojili se značkou Laformela, s níž představíte společnou kolekci na jarním Mercedes-Benz Fashion Weeku. Proč jste se rozhodli vstoupit do světa vysoké módy? 

Ta spolupráce vznikla z naší potřeby vytvořit něco vlastního. Inspirovaly nás k tomu všechny ty produkty, které nám procházejí dennodenně rukama, a už nám prostě nestačilo je jen prodávat a přeposílat. Proto jsme se pustili do vlastních kolekcí a domluvili jsme se s Antonínem Soukupem z Laformely. Loni jsme na MBFW představili první společnou kolekci, která měla docela slušný úspěch, letos na ni navážeme a poprvé ji uvedeme prostřednictvím vlastní přehlídky. Rozhodli jsme se k tomu, protože se snažíme neustále se posouvat a zkoušet neprobádané cesty, spatřujeme v tom jisté dobrodružství.  

Naše zákazníky by mrzelo, kdybychom se jako značka neposouvali a byli pořád stejní.

Dokázali jste přes svou prezentaci na MBFW přilákat nové zákazníky? A co na tento posun říkají vaši stávající zákazníci? 

Ano, na eventy, které jdou více do módy, dokážeme přilákat i lidi mimo naši standardní cílovou skupinu, kteří si koupí i dražší produkty. Jde to ruku v ruce s vývojem našeho sortimentu, kterým se postupně posouváme k dražším značkám. Ostatně jen tím kopírujeme světový trend, kdy tenisky dnes navrhuje i taková Balenciaga.

Naši stávající zákazníci sledují ten posun s námi. Značku Footshop bereme jako příběh, která začala od nuly, bez jakéhokoliv kapitálu i zkušeností, a neustále se vyvíjí. Myslím si, že by naše zákazníky naopak mrzelo, kdybychom se neposouvali a byli pořád stejní. Samozřejmě, že máme pár značek, které nám tvoří většinu tržeb, jako je Vans, Converse nebo New Balance, ale vedle toho se snažíme experimentovat. Každou sezónu několik značek přidáme, jiné odebereme, protože dynamika sortimentu je důležitá. Někdo se na změny adaptuje, někdo ne. Pozorujeme hodně mladých, kteří si prochází různými obdobími od Nike, adidas až k tomu, že řeší celý outfit. A jiní si u nás budou i nadále kupovat Vansky, a to je také naprosto v pohodě. Footshop tvoříme upřímně a srdcem a věřím, že naši zákazníci to cítí a neberou to jako kalkul.

Čím se vlastně odlišujete od své konkurence, jako je americký Foolocker nebo český Queens? 

Americká konkurence staví především na dobrých lokalitách a prodeji z ulice, nicméně není moc aktivní v komunikaci. Od Queens a další české konkurence se odlišujeme našimi aktivitami. Footshop funguje spíše jako otevřená platforma, se kterou je jednodušší se propojit, velmi snadno navazujeme spolupráci, ať už se jedná o Petru Ptáčkovou, Laformelu, Martina Lukáče, nebo značky Nemléko či BMW. Další naší charakteristickou vlastností je náš umělecký přístup, spolupracujeme s malíři, skláři, fotografy, pořádáme vernisáže i výstavy. 

Podle čeho si umělce ke spolupráci vybíráte? 

Umělecká spolupráce vzniká velmi spontánně. Při otevření jsme spolupracovali se studiem Drawetc. Vladimíra Strejčka, které sídlilo na Bubenské, a také s Chemistry Gallery Petra Hájka, jež byla v prostoru před námi. Ve volném čase chodím malovat do ateliéru Martina Lukáče, který mě propojil s dalšími umělci. A v poslední době mě baví obrazy i sbírat, čímž se seznamuji s dalšími jmény. Vše se prolíná a děje se organicky. 

Chceme se jako značka stát názorovým zdrojem, nejen ve smyslu oblékání, ale i společenských témat.

Na co se budete kromě eventů v marketingové komunikaci letos soustředit? 

Už loni jsme se výrazně pustili do YouTube a s tím chceme letos pokračovat. V Česku ani v Evropě  žádný jiný obchod na YouTube tak aktivní není. Je to produkčně náročně, návratnost investice je v nedohlednu, ale věříme tomu. Mladí na YouTube hledají inspiraci a my chceme s nimi komunikovat tím správným způsobem. Za tu dobu, co videoobsah vytváříme, jsme zjistili, že uživatele nebaví videa z našich akcí, protože ta atmosféra je nepřenositelná. Zajímají je spíš příběhy značek, co je u nás nového, rozhovory. Z našich kolegů se tak stali regulérně youtubeři, povídáme si s různými osobnostmi. Letos rozbíháme dokonce i anglický kanál, kde začínáme s edukativním seriálem o historii modelů. S anglickým obsahem chceme zkusit oslovit širší publikum. 

Neplánujete investovat i do reklamy mimo online prostředí? 

Ano, o tom také uvažujeme, chtěli bychom investovat do silnější podpory kamenných obchodů. Nebráníme se tedy outdooru ani rádiu v okolí, i když online pro nás zůstává nadále stěžejní. Zdaleka ale už neplatí, že by byla online komunikace levnější než offline.

Zmínil jste, že Footshop jako značku neustále posouváte. Jakým směrem půjdete letos? 

Letos jsme se rozhodli, že by Footshop měl být i zodpovědný. Sleduje nás 500 tisíc mladých lidí, kteří se formují, hledají a skrze značky se snaží vyjádřit svou identitu. Proto si myslím, že bychom měli jako značka dělat více než jen prodávat produkty. Každý kvartál proto budeme komunikovat jedno společenské či kulturní téma, prvním je udržitelnost, což jsme odstartovali již zmíněnou kolekcí Zero Waste s Petrou Ptáčkovou. Dále chceme hovořit o cestování, globalizaci, ukazovat zajímavá místa na světě, různé způsoby života, záliby, subkultury a pořádat diskuse lidí, kteří by se možná nikdy nesetkali. Cílem je představit život v jeho pestrosti a postupně se jako značka stát názorovým zdrojem, nejen ve smyslu oblékání, ale i společenských témat. Přijde mi, že mnoho značek v zahraničí se názoru nebojí, u nás tomu zatím tak není, a to chceme změnit. 

Celá změna se však netýká jen komunikace, ale propíše se i do samotného fungování firmy. V souladu s udržitelností se snažíme minimalizovat odpady, přehodnocujeme naši práci s papírem a kartonem v kanceláři i na skladu, kam se nám vracejí reklamace. Chtěli bychom spolupracovat s firmou Kartoons, která vyrábí z kartonu nábytek, dále bychom rádi vyráběli z recyklovaných tenisek nové produkty či umělecké instalace. Všechen materiál, který u nás vznikne, chceme kreativně nebo funkčně využívat a posouvat dále. S tím je spojeno i to, jaké budeme podporovat organizace, média a lidi. 

E-shop provozujete v 11 jazykových mutacích a prodáváte do celé Evropy. Jaký podíl mají prodeje ze zahraničních trhů? 

Zatím stále převažují prodeje z česko-slovenského trhu, ale myslím si, že do roka by mohly objednávky ze zahraničí tvořit už polovinu.

Plánujete zahraniční expanzi i s kamennými obchody, které máte zatím v Praze a Bratislavě? 

Ano, za pár měsíců otevřeme obchod v Budapešti. Už tam máme pronajatý prostor na Kristof Tér, jedné z prémiových adres ve městě. Nyní probíhá finalizace designu a brzy začneme s výstavbou. Chtěli bychom expandovat s kamennými obchody i dále, na Východ i na Západ, ale musíme k tomu přistupovat postupně. Nejdřív otevřeme Budapešť, a až si to sedne, podíváme se na to, v které zemi nám nejlépe funguje online prodej, a na tu se zaměříme.

Jak chcete udržovat podobnou linii komunikace, která si zakládá na eventech a propojení s uměním, i ve vzdálené Budapešti? 

Osobně si dávám velký pozor, aby byl Footshop všude konzistentní. Nejvíc rozhoduji o designu kamenného obchodu a také určuji, s jakými umělci se budeme spojovat. V Budapešti jsme zatím oslovili jednoho tamního street fotografa, s nímž nafotíme první kampaň. Také jsme navázali kontakt s několika lidmi působícími v oblasti fashion a věřím, že se postupně a přirozeně dostaneme i k dalším umělcům.