Seznam.cz zavede nové reklamní video formáty

čtvrtek, 29. března 2018, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Jednička českého internetu nevylučuje ani zařazení HbbTV do programatického prodeje.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

Seznam.cz rozšíří v průběhu druhého čtvrtletí letošního roku nabídku svých reklamních video formátů. Po pilotním režimu se rozhodl nasadit nabídku druhého pre-rollu u videí s delší než minutovou stopáží. Tento formát bude možné využít jak na Stream.cz, tak na Seznam Zprávy, což by celkem mělo nabídnout měsíčně až 95 milionů impresí. Později bude zařazen i na Novinky.cz a lifestylový portál ProŽeny.cz. Na tyto dva weby se rozšíří také bumper, nepřeskočitelný šesti vtěřinový videoformát. Seznam.cz novinky představil na setkání s klienty Seznam fórum.

Nové videoformáty zařadí Seznam.cz také do Skliku, kde nabídne v průběhu druhého pololetí letošního roku také možnost retargetingu. „Jako důležitý úkol vnímáme i tzv. brand safety, tedy to, že reklamy zobrazíme pouze u kvalitního obsahu, který si tvoříme in-house,“ řekl Petr Daneš, manažer výtěžnosti reklamního prostoru Seznam.cz.

Novinky.cz dnes už nabízí v dolní části těla článků videoreklamu, u které se po přejetí myší aktivuje zvuk. „Ideální kreativa je ta, která funguje i na Facebooku nebo Instagramu, tedy kratší, s titulky a už od začátku musí být jasné, o kterou značku se jedná,“ popsal Petr Daneš. V druhém čtvrtletí se tento formát objeví i na Seznam Zprávy a na ProŽeny.cz.

V průběhu druhého pololetí budou uvedeny také další formáty do HbbTV, variace na červená tlačítka, bannery i aplikace. „Rovněž si pohráváme s myšlenkou, že bychom všechny HbbTV formáty zahrnuli do našeho reklamního systému a rozjeli u nich programatický nákup,“ prozradil Petr Daneš. Další cestu, kterou chce Seznam.cz rozvíjet, je nativní video. To by chtěl nabízet napříč svými weby a cílit behaviorálně na různá publika.

Nativní reklama pak dostává v médiích Seznam.cz stále větší prostor (nejnověji např. služba Seznam Native). Obsahový marketing pomocí PR článků nebo nativních inzerátů doporučila klientům Lucie Kratochvílová, konzultantka content marketingu. Jak uvedla, nativní inzeráty dosahují z hlediska míry prokliku (CTR) až sedmkrát lepších výsledků než klasické bannery. Díky spolupráci s redakcí vznikají texty, které mají přirozenou formou přilákat zájem čtenářů. Například pivo Pardál se během loňského léta spojilo s články, které měly vyvolávat reakce čtenářů na zajímavý obsah – příkladem je text Záhada kůlů na řece Moravě. Přestože v něm zmínku o značce Pardál nenajdeme, značka umístila k článku své bannery.

Výhodou nativní reklamy tak má být vysoký zásah a spojení značky se známým médiem, příprava obsahu bez nákladů na produkci, možnost zacílit na texty bannerovou reklamu a rovněž možnost sbírat publikum. Klient ale nemůže zasahovat do textu, kde si právo veta drží redakce, a Seznam.cz zase nedokáže garantovat přesnou čtenost článků.

-stk-, -mav-