AT&T získala v USA souhlas převzít Time Warner

úterý, 12. června 2018, 23:40 TV MediaGuru

V roce 2016 uzavřená dohoda o fúzi mezi AT&T a Time Warner dostala souhlas od amerického soudu.

Zdroj: Time Warner, AT&T

Zdroj: Time Warner, AT&T

Americká telekomunikační společnost AT&T získala v úterý soudní souhlas s převzetím mediální firmy Time Warner. Oznámila to agentura Reuters. Fúzi loni napadlo žalobou ministerstvo spravedlnosti USA. Za převzetí, proti němuž se postavil i prezident Donald Trump, AT&T zaplatí více než 85 miliard dolarů (1,85 bilionu Kč). Evropská komise odsouhlasila transakci už v roce 2017.

Soud odmítl námitku žalobce, že spojení obou firem poškodí hospodářskou soutěž a doplatí na ně spotřebitelé. Fúzi schválil bez jakýchkoli podmínek.

Ministerstvo spravedlnosti argumentovalo tím, že převzetí společnosti Time Warner, jejíž součástí jsou televize CNN a HBO a filmová studia Warner Bros, by AT&T poskytlo neoprávněnou výhodu oproti konkurenčním kabelovým televizím, které rovněž produkci Warner Bros šíří. AT&T by například mohla za produkci Time Warner účtovat konkurentům vyšší poplatky.

Souhlas s fúzí by mohl podle Reuters vyvolat další kroky v podobě transakcí, v rámci kterých kupují televizní stanice filmové a televizní produkce (např. nabídka Comcastu na převzetí Twenty-First Century Fox). Soudní rozhodnutí je považováno za přelomové, protože AT&T otevírá možnost konkurovat internetovým firmám typu Netflix nebo Google. Distributoři, včetně kabelových, satelitních a bezdrátových, považují získávání produkčních firem za novou možnost výnosů. 

Fúze má být čtvrtou největší v globálním telekomunikačním, mediálním a zábavním sektoru a celkově dvanáctou největší ze všech odvětví.

Time Warner je mj. hlavním akcionářem společnosti CME, majitele televizní skupiny Nova. Fúze AT&T a Time Warner měla být podle některých dřívějších spekulací možným spouštěčem změn v portfoliu CME ve střední a východní Evropě. To se ale zatím zcela nepotvrdilo. Zatím jedinou změnou v portfoliu je prodej aktiv CME ve Slovinsku a Chorvatsku, který se kvůli námitkám regulačních orgánů protáhl. Dokončen by ale měl být do konce letošního prvního pololetí.

V České republice se mluvilo o tom, že televizi Nova by mohla převzít čínská CEFC společně se skupinou Penta. Po problémech čínské CEFC ale tyto spekulace utichly. 

-čtk-, -mav-